keukentips

De keuken fungeert steeds meer als een belangrijke leefruimte in onze woningen. Keukens worden niet enkel meer voor het koken gebruikt of als opslagplaats voor voedsel. Tegenwoordig zijn keukens echte multitask ruimtes. Zo’n verscheidenheid aan taken betekent ook een flexibel lichtplan.

Een goed verlichte keuken maakt de bereiding van maaltijden makkelijker en zorgt voor een aangepaste sfeer tijdens het eten, werken of ontspannen. De verlichting hangt af van de grootte en complexiteit van de keuken. Indien een kleinere keuken enkel als eetplaats wordt gebruikt, dan volstaan een centrale lamp en taakverlichting. Grotere keukens daarentegen – met extra grote keukentafel – kunnen best een mix van algemene, werk- en accentverlichting gebruiken.

Hoewel taakverlichting in de praktijk toch meestal voorrang heeft, doet sfeerverlichting het in de keuken steeds beter. Zeker als de keuken in open verbinding staat met de woonkamer. De verlichtingsmarkt biedt een overvloed aan mogelijkheden en toepassingen, in iedere stijl, kleur en vorm.

Hoofdverlichting

Als hoofdverlichting is in bijna elke keuken een plafondlamp aanwezig. Met een dimmer kan men de lichtsterkte regelen naargelang de behoefte van het moment.

Plaatsen waar in ieder geval goed en direct licht op moet vallen, zijn werkblad of aanrecht, spoelbak en kooktoestellen. Zo kunnen we gemakkelijk de inhoud van onze kookpotten controleren, scherp keukengereedschap gebruiken zonder daarbij in de eigen vingers te snijden, recepten nog snel even nalezen en kleuren onderscheiden. Om te voorkomen dat de ogen snel vermoeid geraken is een speciale verlichting van de werkplek dus onmisbaar. Deze moet de werkplek gelijkmatig belichten, zonder te verblinden, en zo geconstrueerd zijn dat je eigen handen geen schaduw werpen het het werkgedeelte.

Als aangepaste verlichting voor het aanrecht wordt vaak gekozen voor verlichting onderaan de wandkasten. Vroeger waren dat vooral TL-lampen maar nu is ledverlichting in de vorm van een strip de logische keuze. Hierbij wordt het licht heel gelijkmatig over het oppervlak van het werkblad verspreid.

Wanneer kastdeuren uit glas bestaan of transparant zijn, kan er een mooi effect bekomen worden door aan de binnenkant van de kast kleine lampjes aan te brengen. Verlichting boven de kast zorgt er dan weer voor dat het plafond hoger lijkt.

Verlichting boven de keukentafel of boven een keukeneiland is best multifunctioneel: de tafel of het eiland wordt immers niet alleen meer gebruikt om te eten, maar ook voor hobby’s, familiegebeurtenissen of werk. Een decoratieve hanglamp, eventueel met dimmer, kan aangevuld worden met downlights of inbouwspots. Donwlights bieden algemene verlichting, maar zelfs als de rest van de keuken met downlights is uitgebouwd, zal een hanglamp of pendelarmatuur voor extra pigment zorgen door een eigen ruimte te creëren in de keuken.

Open keukens en keukeneilanden – momenteel erg in trek – stellen bijkomende eisen aan verlichting. De keuken dient uitnodigend te zijn en te baden in sfeervolle verlichting. Zeker omdat ze als verlengstuk van de woonkamer fungeren.

Spots

Bijzonder veel gebruikt in de keuken zijn spots. Die zorgen voor een aangename algemene verlichting. Voor het bereiden van de maaltijd is er voldoende licht in de keuken en tijdens de maaltijd zelf zorgt het voor een gezellige sfeer. Een dimmer breidt de mogelijkheden als sfeerschepper verder uit.

Spots kunnen ook aangewend worden om bepaalde objecten in de keuken beter te accentueren zoals een mooi gevulde fruitschaal of een espressotoestel. Vaak wordt een rij spots aan de bovenste keukenkasten voorzien. Naast de algemene verlichting en de verlichting van de werkbladen zorgt een rij spots ook voor lichtinval in de kasten zelf. Handig als je iets nodig hebt uit de kasten.

De oriëntatie van inbouwspots moet men vooraf goed afwegen en vooral in functie van de hoeveelheid gewenst licht gekozen worden. Bij sommige inbouwspots kan je slechts heel beperkt de lichtstraal richten. Met spotverlichting kan je tevens een object naar voren brengen of met een gericht lichtbundel het fornuis of andere spullen accentueren.

Reageer