Begin februari werden de provinciale winnaars van de prestigieuze ‘Sommelier of the year’-award bekendgemaakt. Hier kom je te weten wie per provincie de overwinning in de wacht wist te slepen!
Sommelier of the Year is geen wedstrijd maar eerder een erkenning voor de beste sommelier van het jaar. De titel, dit jaar voor de zesde maal georganiseerd door Meyhui (specialist voor de gedekte tafel), Foodprint1415 (het jaarboek van de gastronomie) en Winterhalter (marktleider in professionele vaatwasmachines), kan je het best beschouwen als een bekroning voor de dagelijkse inzet.
Criteria
De kandidaten werden in deze verkiezing onderworpen aan een aantal criteria:
- werkzaam in een Belgisch restaurant
- beschikt over vaktechnische kennis en beroepservaring
- beschikt over communicatieve en technische vaardigheden
- beheerst de technische samenstelling van de wijnkaart
- staat garant voor een representatief wijnkaartbeheer en prijs/kwaliteitsverhouding
Hoe verliep de stemmingsronde?
Iedereen kon zijn stem uitbrengen op de website www.sommelieroftheyear.be. Daar kon de stemmer tot vijf kandidaten uit een preselectie nomineren. Als je je als stemmer je niet kon verzoenen met deze preselectie, was het uiteraard ook mogelijk zelf een kandidaat naar voor te schuiven. Op zich niks nieuws in vergelijking met vorige edities, wél was het zo dat de winnaars van vorige uitgaves niet meer in aanmerking konden komen voor een nieuwe nominatie.
De winnaars worden voor altijd vastgelegd in het boek Foodprint1415 dat vanaf maart beschikbaar is. Per provincie werden telkens drie finalisten gekozen, waarvan er uiteraard slechts één de winnaar kan zijn. Uit deze 11 provinciale laureaten wordt de uiteindelijk winnaar verkozen, enerzijds door een culinaire jury van specialisten, maar anderzijds ook op basis van een stemmenronde van de provinciale winnaars onderling. Het spreekt voor zich dat deze niet op zichzelf kunnen stemmen. De winnaar van beide stemrondes mag een jaar lang de titel van ‘Sommelier of the Year’ dragen.
Provinciale winnaars
De winnaar per provincie is:
Lisa De Clerck / ‘t Jong Gerecht / Brugge (West-Vlaanderen)
Nicolas Neyt/ De Lozen Boer/ Lochristi (Oost-Vlaanderen)
Gianluca Di Taranto / The Jane / Antwerpen ( Antwerpen)
Rob Vandebeek / Slagmolen/ Opglabeek (Limburg)
Yanick Dehandschutter/ Sir Kwinten / Lennik (Vlaams Brabant)
Michel De Muynck / Bon Bon/ Sint-Pieters-Woluwe (Brussel)
Maxim De Muynck/ L’air du temps/ Liernu (Namur)
Barbara Hoornaert / Le Coq Aux Champs/ Soheit-Tinlot (Luik)
Nadia Zioui/ L’eveil des sens / Montigny-Le-Tilleul (Henegouwen)
Op 16 maart 2015 wordt op feestelijke wijze in een presentatie van Foodprint1415 op Sfeer in Gent Expo de overall winnaar bekend gemaakt.
Reageer