mojito maken

Een mojito staat altijd wel op het menu wanneer er ergens een feestje aan de gang is. Maar een echt lekkere mojito maken, dat is in de praktijk vaak iets lastiger. Wij geven je hieronder een aantal belangrijke tips die deze cocktail kunnen maken of kraken.

Tip 1: Zorg voor een goede basis.

Wanneer je vooreerst rietsuiker, vers limoensap en muntblaadjes in het glas – bij voorkeur een longdrinkglas of high tumbler – doet om het vervolgens goed aan te stampen, meng dan alles goed door elkaar tot je een mooie, vochtige brij als resultaat bekomt. Hierbij is het belangrijk dat de suiker en de munt onder een miniem laagje vocht zitten, zodat de rietsuiker goed kan gaan oplossen.

Tip 2: Roeren is de boodschap.

Wanneer je rietsuiker aan een cocktail toevoegt, zal deze telkens onverbiddelijk naar de bodem gaan zinken. Hierdoor kan het delicate smaakevenwicht van je cocktail in gedrang komen. Goed roeren is dus van essentieel belang.

Tip 3: Geen stukjes limoen aan het glas toevoegen.

Kijk het er even op na, waar je ook gaat en een mojito bestelt, er zullen bijna altijd kleine, versneden stukken limoen aan je glas worden toegevoegd. Maar dit is helemaal niet nodig, want in principe moet het limoensap meer dan voldoende zijn. Bovendien komen de etherische oliën van de limoenschil op deze manier in je cocktail terecht, waardoor het geheel veel bitterder afsmaakt.

Tip 4: Gebruik de juiste hoeveelheid ijs.

Ijs is erg belangrijk voor een cocktail, zowel de kwaliteit ervan, als de hoeveelheid, en dan zeker bij een mojito. Standaard vul je het glas tot bijna driekwart vol met ijs. Gebruik je te weinig ijs, dan zal je meer bruiswater moeten toevoegen. Gebruik je er te weinig, dan zal je er zo goed als geen moeten toevoegen. Het evenwicht tussen alle ingrediënten is van essentieel belang, dus hou je aan de exacte inhoudsmaten. Of je nu kiest voor gecrusht ijs of ijsblokjes, dat hangt volledig van je eigen smaak af. Bij gecrusht ijs hoef je minder water toe te voegen, maar dit ijs smelt dan wel weer sneller. Op basis van deze kennis beslis je dan zelf waarvoor je kiest.

Tip 5: Kies voor kwaliteitsmunt

Een muntthee komt het best tot zijn recht wanneer je lekkere, verse munt gaat gebruiken, dat geldt ook voor mojito. Het kan misschien even duren vooraleer je de juiste muntsoort vindt, maar het loont zeker de moeite, want dit zal de smaak van je mojito in grote mate beïnvloeden. Ook de versheid van de munt speelt een belangrijke rol: zodra die de eerste vormen van slapheid of uitdroging vertoont, is hij eigenlijk niet meer op zijn best.Uiteraard begint alles met de juiste verhoudingen. Peter Grunewald leende ons zijn persoonlijke recept uit, succes verzekerd.

Ingrediënten :

  • 8 à 10 muntblaadjes
  • 2 cl limoensap
  • 3 koffielepels rietsuiker of 2 cl siroop volgens eigen wens
  • 5 cl rum
  • 4 cl bruisend/soda water

Werkwijze:

Voeg de muntblaadjes, het limoensap en de rietsuiker/suikersiroop samen in een glas, en stamp het geheel goed aan, tot een mooie brij. Vul vervolgens aan met ijsblokjes/gecrusht ijs, en giet er dan de rum overheen en maak het geheel af met het toevoegen van het bruisend water.

 

Reageer