cocktails

Met de zomer die om de hoek staat, doet een frisse sprankelende cocktail meer dan deugd. Maar een cocktail ineen flansen lijkt veel makkelijker dan het is. Weinigen weten hoe het echt goed moet. Peter Grunewald, professioneel bartender, toont ons het geheim van wat een goede cocktail is.

Zon, zee, strand en cocktails! We konden voor dit interview en deze workshop geen betere locatie vinden. We spraken af aan het ‘t Strandhuis in Bredene. Het knalwitte interieur contrasteert prachtig met de kleuren van de zee. Dubbel genieten van het uitzicht én de cocktails.

Peter Grunewald, professioneel bartender heeft de cocktailmicrobe serieus te pakken. Hij heeft het geluk gehad om van zijn hobby zijn beroep te maken. Hoe dat precies gekomen is, lees je in onderstaand interview.

Passie

“Mijn passie voor cocktails is al heel lang geleden begonnen. Ik heb het geluk gehad om enkele jaren in de Caraïben te verblijven. Nadat ik terugkeerde naar België heb ik een hele tijd salsaparty’s voorzien van exotische cocktails. Op een dag was ik aan het werken in Oostende en toen dacht ik bij mezelf dat het toch geweldig zou zijn als ik hiervan mijn beroep zou kunnen maken. En ik heb m’n droom kunnen waarmaken. Ik ben fulltime bezig met cocktails en mijn bedrijf blijft groeien. Allereerst ben ik begonnen met cocktailworkshops te organiseren. Ik leerde de mensen de kneepjes van het vak. Daarnaast verzorg ik ook recepties van bedrijven met enkele speciale aperitiefdrankjes. Ook op de mooiere events sta ik steeds paraat met mijn cocktailbar en sinds kort is er ‘Cocktails op mensenmaat’ bij gekomen.”

Onafhankelijk

“Het viel me op dat heel veel mensen me het recept kwamen vragen van een bepaalde cocktail zodat ze dat thuis ook konden maken. Toen ben ik op het idee gekomen om een online platform te creëren waarbij mensen via filmpjes leren hoe ze een goede cocktail kunnen maken. Ik wou bovendien volledig onafhankelijk te werk gaan. Zo laat ik me niet leiden door bepaalde merken. Ik wil dat de mensen cocktails maken met producten die ze in een grootwarenhuis vinden. Zo heb ik de originele recepturen aangepast met de producten die je in elke winkel kan vinden, maar dan wel met dezelfde verhoudingen.”

“Een goede cocktail herken je aan het evenwicht aan smaken. Zo mag je niet overheersend een element smaken. De cocktail moet perfect in balans zijn en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het vraagt veel oefening en het is een hele zoektocht om soms tot die perfectie te komen.”

Trends

“Het populairste drankje op dit moment is ongetwijfeld de Gin Tonic. Het drankje is heel gemakkelijk te maken voor zowel de liefhebber als de barman. Maar de Gin Tonic zal absoluut blijven de komende jaren. De Gin Tonic heeft bovendien een zeer belangrijke evolutie in de cocktails gebracht. Zo werken de bartenders sinds kort veel meer met bitters. Daarnaast is iedereen zich veel meer bewust geworden van smaken. Voor de Gin Tonic waren de meeste cocktails met veel suikersiroop, wat alle smaken verdoezelt.”

“De nieuwe trend zal niet zozeer op een bepaald drankje liggen, maar de aandacht zal verschuiven naar de klant. Zo zal hospitality het woord worden van de komende maanden en jaren. Vroeger lag het accent op de bartender die op spectaculaire wijze een cocktail samenstelt. Nu verdient de klant alle aandacht. Drink je graag een kruidige cocktail? Dan zal de barman specifiek werken naar jou wensen.”

“Ik heb nog zeer veel ambities. Eerst en vooral wil ik Cocktails op mensenmaat nog verder uitbouwen en bekender maken. Ik wil iedereen voorzien van eerlijke en correcte informatie. Mijn ultieme droom is om ooit een eigen beachbar te hebben, maar dat is jammer genoeg niet zo evident aan de Belgische kust. Maar wie weet, komt mijn droom ooit uit.”

Na het interview, is het tijd voor actie. Peter maakt 5 cocktails: 3 alcoholische en 2 niet-alcoholische. Tijdens de workshop blijkt nog maar eens hoe gepassioneerd Peter wel echt is.

1. Amaro Primavera

Amaro Primavera

De eerste cocktail die hij maakt, is meteen een schot in de roos. De Amaro Primavera werkt meteen in op die bittertrend.

Wat heb je nodig?

– muntblaadjes
– 4 aardbeien in partjes gesneden
– 2 cl Suikersiroop
– ijs
– 5 cl amaro
– sprite

De werkwijze hoe je de Amaro Primavera maakt zie je hier!

2. Basel Gin-ger

Basel Gin-ger

Vervolgens maakt Peter op fiere wijze zijn eigen creatie: de Basel Gin-ger .

Wat heb je nodig?

– gember
– basilicum
– tonic
– 2 cl limoensap
– 5 cl gin

De werkwijze hoe je de Basel Gin-ger maakt zie je hier!

3. Strawberry Daiquiri

Strawberry Daiquiri

Het is het seizoen van de aardbeitjes, maak er dus optimaal gebruik van! Een frozen Strawberry Daiquiri is de derde alcoholische cocktail die Peter met plezier maakt.

Wat heb je nodig?

– blender
– aardbeien
– 2 koffielepels rietsuiker
– 5 cl angostura rum
– ijs
– vers limoensap

4. Alcoholvrije mojito’s

alcoholvrije mojito

Voor wie liever een smakelijke cocktail zonder alcohol wenst, heeft Peter ook daar heerlijke creaties. Hij toont ons 2 variaties van de mojito.

Wat heb je nodig?
– munt
– limoen
– passievrucht
– multivruchtensap
– veenbessensap

De werkwijze hoe je de Alcoholvrije Mojito’s maakt zie je hier!

Ben je geïnteresseerd om je helemaal te verdiepen in cocktails? Bezoek dan zeker Peters online platform op www.cocktailsopmensenmaat.be. Tsjing!

Reageer