Doet slowcooking je denken aan dampende stoofpotjes die jou in de winter tot in jouw diepste binnenste opwarmen? Dan brengt Crock-Pot jou graag op andere gedachten! Ze delen graag enkele heerlijke voorjaarsgerechten uit hun nieuwste kookboek “Slow” met de lezers van Cuizine.be:
1. Risotto met asperges en pecorino
4 personen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 1,5 uur
ca. 10 witte asperges
825 ml groentebouillon + evt.
extra
225 g risottorijst
60 ml milde olijfolie
60 ml witte wijn
2 teentjes knoflook,
fijngesneden
1 tl gedroogde uienvlokken
¼ tl zout
¼ tl nootmuskaat, gemalen
klontje boter
100 g pecorino
verse dragon, ter garnering
01 — Schil de asperges over de lengte en snij het uiteinde eraf. Rasp
de meeste asperges voorzichtig op een mandoline in dunne plakjes
en een paar over de lengte in lange plakken. Hou de lange plakken
apart voor de garnering. Dek de gesneden asperges af met een natte
doek totdat je ze aan de risotto gaat toevoegen.
02 — Meng de warme groentebouillon, rijst, olie, wijn, knoflook,
uienvlokken, zout en nootmuskaat in de kom van de slowcooker. Zet
op high en laat 1 tot 1,5 uur sudderen. Voeg 30 minuten voor het einde
van de kooktijd de plakjes witte asperge en de boter toe en schep het
geheel voorzichtig met een vork om. Voeg zonodig nog wat extra
bouillon aan de pan toe mocht dat nodig zijn.
03 — Rasp de pecorino. Meng drie kwart van de kaas door de risotto
en verwarm nog 15 minuten zonder deksel tot de kaas gesmolten
is. Laat de risotto nog 3 minuten in de pan met deksel erop rusten
voordat je serveert.
04 — Schep de risotto in voorverwarmde diepe borden of kommen
en garneer met de aspergelinten, een paar druppels olijfolie, de resterende
geraspte kaas en verse dragon.
2. Mediterraans visstoofpotje
4 personen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 2-3 uur
Je kunt de vis in de slowcooker bereiden, maar de bereidingstijd
mag niet te lang zijn want de textuur is delicaat en visvlees droogt
gemakkelijk uit. Laat de knoflook niet verbranden, want dan kan er
een bittere smaak ontstaan.
2 el extra vergine olijfolie
3 teentjes knoflook, geperst
1 kleine venkelknol, gehalveerd
en geraspt
½ tl chilivlokken
1 tl paprikapoeder
1,2 dl droge witte wijn
800 g gepelde tomaten uit blik
2,5 dl kippen- of visbouillon
1 tl gedroogd basilicum
1 tl gedroogde oregano
zout en peper
450 g stevige witvisfilets, in
stukjes van 5 cm
225 g tijgergarnalen, gepeld,
zwarte darmkanaaltjes
verwijderd
01 — Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op laag vuur. Bak
hierin de knoflook 2 à 3 minuten, voeg dan de venkel toe en bak die
in ongeveer 5 minuten zacht. Schep over in de slowcooker en voeg de
chilivlokken, het paprikapoeder, de witte wijn, tomaten, bouillon en
kruiden toe. Zet de slowcooker op stand low en stel de timer in op 2 à
3 uur.
02 — Voeg 1 uur voor het eind van de bereidingstijd zout en peper
naar smaak toe, evenals de vis en garnalen. Doe de deksel weer op de
slowcooker. Werk af met venkelgroen.
3. Quinoataart
met boerenkool en ricotta
6 personen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 4 uur en 15 minuten
200 g meerkleurige of rode
quinoa, gewassen
1 l water
300 g boerenkool, fijngesneden
2 el extra vergine olijfolie
2 lente-uitjes, in dunne ringen
1 teentje knoflook, fijngehakt
600 g ricotta
4 eieren, losgeklopt
80 g Parmezaanse kaas,
fijngeraspt
2 handenvol peterselie,
grofgehakt
1 handvol muntblaadjes,
grofgehakt
zout en peper
stukjes komkommer en takjes
munt, besprenkeld met olijfolie
en citroensap, voor erbij
01 — Vet de slowcooker in met olie en bekleed met bakpapier.
02 — Doe de quinoa in een grote kookpot en schenk er 1 liter water
bij. Breng aan de kook, doe de deksel op de pan en zet het vuur laag.
Laat 10 minuten koken, voeg dan de boerenkool toe en laat nog 2
minuten koken. Giet de quinoa en boerenkool af en spoel af onder
koud stromend water.
03 — Meng de rest van de ingrediënten in een grote kom en bestrooi
met zout en peper. Voeg de quinoa en boerenkool toe, meng goed
door en schep het mengsel in de slowcooker. Strijk de bovenkant van
de taart glad.
04 — Vouw een schone theedoek om de deksel van de slowcooker
en maak het bij de knoppen of handvatten vast met een touwtje of
elastiek. Dit is om te voorkomen dat er condensatievocht op de taart
druppelt.
05 — Laat 4 uur op low garen tot de taart gaar is. Serveer met komkommer-
muntsalade.
4. Chipotle pulled pork
met volkoren taco’s
4-6 personen
Voorbereiding 15-20 minuten
+ 1 uur wachten
Bereiding 8 uur
1-1,5 kg varkensnek
zout en versgemalen peper
6 el gemalen chipotle
2 el ahornsiroop
125 ml troebele appelsap
12 volkoren tortilla’s
200 g gemengde sla
2 avocado’s, schoongemaakt en
in stukken
250 ml zure room
20 g koriander, blaadjes,
grofgeplukt
2 limoenen
OPTIONEEL
rode tabasco, voor erbij
milde tacosaus, voor erbij
01 — Snij het vlees in 4 even dikke plakken en bestrooi met zout en
versgemalen peper. Meng de gemalen chipotle met de ahornsiroop
tot een korrelige rub en smeer er het vlees mee in. Marineer het vlees
1 uur.
02 — Braad het vlees in een grote pan op matig vuur aan alle kanten
goudbruin en schep in de slowcooker. Schenk er het appelsap bij en
doe de deksel op de pot. Gaar het vlees in 8 uur op low. Voeg eventueel
wat extra vocht (appelsap, bouillon of water) toe.
03 — Trek het vlees tot draadjes uit elkaar met behulp van 2 vorken
en doe het terug in de slowcooker. Schep het geheel even om en warm
nog 5 minuten door.
04 — Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzing op de verpakking.
Beleg de tortilla’s met sla en avocado en schep er genoeg pulled pork
met wat van het vocht overheen. Garneer met lekker veel zure room
en de korianderblaadjes en knijp er het sap van de limoenen over uit.
Voor extra pit: geef de tabasco en tacosaus er apart bij.
5. Appel bosbessentaart
8 personen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 2,5-3 uur
1 kg Granny Smith-appels, in
vieren, klokhuis verwijderd en in
zeer dunne plakjes
1 tl koekkruiden
3 eieren
155 g kokosbloemsuiker
250 ml gesmolten kokosvet
3 el agavesiroop of milde honing
1 vanillepeul, opengesneden en
het merg eruit geschraapt
150 g patentbloem, gezeefd
125 g verse bosbessen (of uit de diepvries)
mascarpone, voor erbij
01 — Vet de slowcooker licht in. Meng in een kom de appels en de
koekkruiden en verdeel ze gelijkmatig over de slowcooker.
02 — Klop met een elektrische mixer de eieren en de suiker tot een
dikke, lichte massa en meng de kokosvet, siroop en het vanillemerg
erdoor. Vouw met een spatel of grote metalen lepel voorzichtig de
bloem erdoor, gevolgd door de bosbessen.
03 — Schenk het beslag op de appels in de slowcooker. Laat 2,5 uur
op high garen, zet de slowcooker uit en laat de taart nog 30 minuten
in de slowcooker rusten.
04 — Serveer met mascarpone.
De redactie van Cuizine.be mocht enige tijd geleden het kookboek “Slow” reviewen. Lees het resultaat hier en kom meteen ook de voordelen van slowcooking te weten!
Fotograaf: Bram Debaenst
Reageer