wijn-bewaren-en-serveren-op-juiste-temperatuur

Door wijn op de goede temperatuur te bewaren en te serveren haal je meer uit je wijncollectie.

Dankzij een nauwkeurige temperatuurregeling kan je wijn in alle rust laten bewaren en laten rijpen. Of je kan bijvoorbeeld champagne of een cava op de ideale drinktemperatuur laten koelen. Een temperatuurdisplay geeft feedback over de temperatuur in de binnenruimte van de wijnkast.

De betere wijnklimaatkast biedt doorgaans verschillende temperatuurzones – van twee tot drie, soms nog meer. Van die zones is de temperatuur afzonderlijk instelbaar en zichtbaar op een display. Hierdoor kan je in elke zone een bepaald type wijn op zijn beste drinktemperatuur gekoeld houden.

De ideale drinktemperaturen zijn als volgt (van hoog naar laag):

  • Zware rode wijnen (Rhône, Bordeaux): 16 tot 18°C
  • Lichte rode wijnen (Beaujolais, Loire, Duitse rode wijn): 13 tot 15°C
  • Lichte, zoete witte wijn of rosé: 10 tot 12°C
  • Droge en zware zoet witte wijn: 7 tot 9°C
  • Champagne en mousserende wijnen : 5 tot 7°C

Het begrip ‘drinken op kamertemperatuur’ bij rode wijnen is een beetje achterhaald. Vroeger bedroeg de kamertemperatuur een 18-tal graden. In onze moderne woningen is dat al opgelopen tot 22°C.

Overzicht van wijnkasten

Reageer