De wereld draait in een duizelingwekkend tempo door. Met de regelmaat van de klok komen er nieuwe hoogtechnologische snufjes opzetten en links en rechts wordt er gepredikt hoe men hoort te leven nu en in de toekomst. Ook de woning is onderhevig aan behoorlijke en hopelijk ook bekoorlijke veranderingen. Tijd dus om met deze update van de keukentrends ons licht te laten schijnen op de veranderingen in wat ons betreft de belangrijkste ruimte: de keuken!

[gap height=”32″]

Trend 1: Revival klassieke materialen

Keuken materialen KitchenAid

Klassieke materialen zijn ontegensprekelijk aan een revival bezig. Zo konden we tijdens de afgelopen uitgave van LivingKitchen zelf vaststellen dat qua kleinere keukentoestellen koper zonder twijfel ongemeen populair is.

[gap height=”16″]
Ook tussen de accenten in de keuken treffen we steeds vaker koper aan, zoals onder meer in het kraanwerk en in de handgrepen van de keukenlades.

Keuken materialen Miele
Verder lijken de doorgaans hardere (koudere) materialen (inox, witgelakte materialen) het dit jaar te moeten afleggen ten koste van de warme, rustiekere keuken. Hout kan hier uiteraard niet ontbreken, iets wat ook naadloos aansluit bij de ‘back to nature-trend’ die ook in andere ruimtes in de woning stevig huishoudt.

[gap height=”32″]

Trend 2: Ook intelligentie in de keuken neemt toe

Intelligentie in de woning neemt toe en wordt bovendien steeds toegankelijker. Slimme verlichting, een begaafde thermostaat,… Noem maar op! Het wordt ook eenvoudiger om zaken zelf te programmeren (via bijvoorbeeld ifttt.com) zonder dat er een peperdure domoticainstallatie hoeft te komen.

Slimme keukentoestellen Siemens
Ook deze evolutie is de fabrikant van keukens- en keukentoestellen niet ontgaan. IJskasten die via een app aangeven wanneer een bepaald voedingsmiddel bijna over de vervaldatum heen is, het klinkt anno 2015 misschien nog al te futuristisch, maar vergeet niet hoe snel de smartphone (met touchscreen) onze way of life wist te kapen! De eerste iPhone kwam er in 2007 en impliceerde een regelrechte boost van technologische evoluties in tal van industrietakken.

Slimme keukentoestellen Miele
Ook de keukenbranche gaat dus naar alle waarschijnlijkheid binnenkort voor de bijl… Nu al zien we steeds vaker keukenapparaten die je bijvoorbeeld bepaalde recepten kunnen aanreiken, waterkokers die je kan aansturen met je smartphone of een misschien zwaar overdreven pan die de temperatuur nauwgezet monitor. De toestellen staan in de nabije toekomst ook allen met elkaar in verbinding.

[gap height=”16″]
Het lijkt dus enigszins paradoxaal: hoewel klassieke materialen in de vormgeving van de keuken toenemen (Trend 2: marmer, koper, hout,…), worden de toestellen steeds vaker standaard voorzien van de nodige toeters en bellen. Maar je weet, contrast werkt! Vintage lijkt spitstechnologie in de verf te zetten en omgekeerd, ook in de keuken. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

[gap height=”32″]

Trend 3: Meer functies in één toestel

Tijdens de voorjaarsbeurzen kon je er onmogelijk naast kijken: combitoestellen zijn hot!

Combitoestel keuken AEG
Zowat alle fabrikanten meenden de scoop te kunnen claimen wat betreft het nieuwe verhoogde aantal functionaliteiten in één keukentoestel. Culinaire multitasking met andere woorden.

[gap height=”32″]

Trend 4: Minder ruimte gaat verloren

Wat de keukenkasten -en lades betreft, zien we naar de opkomst van greeploze systemen ook dat er steeds minder opbergruimte verloren gaat. Tal van stevig uitgekiende opbergoplossingen maken het leven van de kok des huizes een pak aangenamer.

Keukenlade Blum
Alle kruiden, potten, pannen en spatels liggen binnen handbereik, of zo dicht mogelijk binnen, en bovendien oogt het allemaal ook nog heel erg mooi!

[gap height=”32″]

Trend 5: Slow juicers in opmars

Voor wie het zou zijn ontgaan, ook de zogenaamde slow juicers scoren dit jaar goed op de culinaire populariteitspoll.

Keukenlade Blum

De voordelen zijn dan ook navenant. Immers, gezien de sappen op een trage manier uit de vrucht worden geperst, en er geen zuurstof en dus oxidatie in het hele proces raakt betrokken, is het resultaat voller en fluweelachtiger. Bovendien blijft ook elke vitamine gevrijwaard. Ook ‘health’ is met andere woorden hot!

Reageer