Cubex keuken

Een basisafmeting van 60 cm, elegante grepen, houten tandheugel en glazen kommetjes op een rij. Cubex spreekt design, vertaalt een passie voor modulaire meubels, bedoeld om in te koken en te leven. Een iconisch ontwerp van wijlen Mr. De Koninck. Cubex is modernist in 1930, modern in 2013.

Cubex: zijn tijd ver vooruit

Een functionele Ikea keuken, gericht op veelzijdigheid en gebruik van de ruimte. In de jaren ‘30? Deze visie bestond gewoon niet. Rationele architectuur in de woon- en keukenruimte, werd in België geïntroduceerd door Louis-Herman De Koninck. Architect zijnde met modernistische visies, ontwikkelde hij tussen 1930 en 1965 de revolutionaire Cubex keukens.

De bedoeling van de vele studies was een nieuwe oplossing te vinden voor minimaal wonen. Met zijn Cubex keuken nam De Koninck een relevante plaats op in de geschiedenis van het interieurdesign. Ieder meubelstuk neemt immers een functie in, een voorheen ongeziene benadering.

Daarbij kunnen de kasten optimaal gepersonaliseerd worden, een extra troef voor de heruitgave van vandaag. Want, uit eerbetoon aan Cubex, ontwikkelden drie architecten een verdere evolutie van deze keuken. Nicolas Swinnen, Michel Fanna en Xavier de Breucker gingen in samenspraak met De Koninck’s dochter, Monique, het levenswerk van diens vader voortzetten. Cubex in 2013 is een prachtig staaltje tijdloos design dat aantrekt in een oogopslag.

Respect voor de originele Cubex

Het originele ontwerp wordt gerespecteerd. De look van deze keuken straalt nog steeds dezelfde allure uit als toen Louis-Herman De Koninck ze in 1932 verkocht. Ook de initiële filosofie – een streven naar eenvoud, kwaliteitsvol materiaal en functionele ruimteoplossingen – houdt stand.

Wat de ontwerpers vandaag toevoegen, is een efficiënter openen van lades en kasten. In lijn met de hedendaagse eisen, wordt tevens gebruik gemaakt van hernieuwbaar populierenhout (met antiseptische eigenschappen) dat eveneens lokaal geproduceerd wordt. De legplanken orden je nog steeds net zoals je wilt, dankzij de praktische tandheugel.

Misschien een van de meest kenmerkende aspecten aan De Koninck’s tekening, is het ontwerp van de rij glazen scheppen, een lineaire verzameling van bewaarkommen onder je kast. Handig voor het snelle gebruik van bloem, pasta, quinoa, gedroogd fruit…

Acht kleurtinten

De ziel van Cubex wordt vertaald via acht nostalgische De Koninck tinten. Wat dacht je van een sobere fifty nine cream of Fond roy blue? Extravagantere ideeën? Ga dan resoluut voor het Doctor red, Expo yellow en Gobert green.

Reageer