Gisteren werd in Brussel de uitslag van de verkiezing ‘Sommelier of the Year 2022’ bekendgemaakt. Tot ieders verrassing is er dit jaar niet één, maar zijn er liefst vier winnaars! Dries Corneillie (28) van De Jonkman in Brugge, Paul-Henri Cuvelier (39) van restaurant Paul de Pierre in het Oost-Vlaamse Maarkedal, Yentl Quintelier (23) van La Table de Maxime in Paliseul (provincie Luxemburg) en Yannick Michel (38) van restaurant Le Damison in het Waals-Brabantse Piétrain eindigden ex aequo op het ereschavot en mogen allen de titel ‘Sommelier of the Year 2022’ achter hun naam schrijven. Carol Leroy van het befaamde champagnehuis Duval-Leroy werd verkozen tot ‘Wine Lady of the Year 2022’, omdat ze als onderneemster een enorme bijdrage levert tot de uitstraling van de vrouw in de wijnwereld.

“Nooit eerder ging de horecawereld door zo’n diepe crisis als de voorbije twee jaar. Nooit eerder verlieten zoveel vakbekwame mensen het beroep dat zo gelinkt is aan gastvrijheid. Daarom nam het bestuur en de jury van ‘Sommelier of the Year’ de beslissing om het knelpuntberoep van sommelier een stevig hart onder de riem te steken”, zei juryvoorzitter Baudouin Meyhui. “Vier jonge sommeliers hebben tijdens de finale op uitmuntende wijze hun klantvriendelijkheid en vakmanschap geëtaleerd. Elk op hun persoonlijke manier, telkens anders, maar steeds met de hoogste graad van vakkennis, en dit ten dienste van de gasten. De jury heeft dan ook unaniem beslist om deze vier topsommeliers de titel ‘Sommelier of the Year 2022’ toe te kennen.”

Vandaag werd ook Carol Duval-Leroy in de bloemetjes gezet en uitgeroepen tot ‘Wine Lady of the Year 2022’. Baudouin Meyhui: “De voorbije 30 jaar heeft Mevrouw Duval op uitzonderlijke wijze haar sporen verdiend in de Franse wijnwereld. Als onderneemster wist ze van het champagnehuis Duval-Leroy een topmerk te maken, zowel in Europa als in de rest van de wereld.”

Jaarlijkse verkiezing
De verkiezing van ‘Sommelier of the Year’ werd voor het eerst georganiseerd in 2010. Om in aanmerking te komen voor de titel, moeten de kandidaten voldoen aan enkele belangrijke criteria. Zo moeten ze werkzaam zijn in een Belgisch restaurant, de nodige vaktechnische bagage en beroepservaring hebben, over de nodige communicatieve en technische vaardigheden beschikken, vertrouwd zijn met de technische aspecten van een wijnkaart en garant kunnen staan voor zowel een representatief wijnkaartbeheer als de prijs-kwaliteitsverhouding. Een sommelier kan de titel van ‘Sommelier of the Year’ maar eenmaal in de wacht slepen. Gewezen winnaars kunnen niet meer worden voorgedragen.

De organisatie van de verkiezing ‘Sommelier of the Year 2022’ is in handen van Home & Table by Meyhui in samenwerking met Foodprint en het Sommeliercomité van Club Prosper Montagné. De uitslag werd vandaag bekendgemaakt samen het thema van de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2023’ die georganiseerd wordt door Club Prosper Montagné. Beide organisaties zijn namelijk officieel erkend door de Minister van Middenstand.
www.sommelieroftheyear.eu

Palmareslijst van de verkiezing ‘Sommelier of the Year’2010: Pieter Verheyden – (Hof van Cleve)

2011: Joachim Boudens (Hertog Jan)

2012: Andy De Brouwer (Les Eleveurs) en Fabrice D’Hulster (Sea Grill) – ex aequo

2013: Kris Lismont (Ambrozijn, nu Mondevino)

2014: Bart Lamon (Le Chateau du Mylord)

2015: Yannick Dehandschutter (Sir Kwinten)

2016: Mathieu Vanneste (Hof van Cleve)

2017: Gianluca di Taranto (The Jane) en Cédric Thomas (La Grappe d’Or) – ex aequo

2018: Pieter Fraeyman (Vinto)

2019: Sanne Dirx (Cuchara) en Antoine Dubois (Hostellerie Gilain) – ex aequo

2020: Tom Ieven (Hof van Cleve)

2022: Dries Corneillie (De Jonkman), Paul-Henri Cuvelier (Paul de Pierre), Yentl Quintelier (La Table de Maxime) en Yannick Michel (Le Damison) – ex aequo

 

Palmareslijst ‘Wine Lady of the Year’

2015: Vicky Corbeels (Viconsult)

2016: Virginie Saverys (Avignonesi)

2017: Sybille Troubleyn (WineWise)

2018: Kristel Balcaen (Wine and Words)

2019: Simonne Wellekens

2020: Alice Bown

2022: Carol Duval-Leroy

Reageer