Van koken tot interieur tot geschenken – de grote pijlers van de Ambiente beurs in Frankfurt hebben allen een gemeenschappelijke noemer – namelijk de essentie van het leven. Meer tijd voor je gezin, vrienden en jezelf is een groeiende belangrijke factor. Je mag het dus gezellig maken, en dat viel op te merken bij talrijke nieuwe trends en producten.

Een gezellige atmosfeer met geometrische vormen

Geometrische vormen en sculpturale invloeden kunnen de juiste sfeer brengen. Een prominent accent in huis kan een ronde zetel met een extra grote rugsteun zijn of een vaas geïnspireerd op de origami-kunst. Een ander item binnen deze trend is een lamp samengesteld uit talrijke kleine kristallen, spiegelstukken of steentjes. Combineer zo’n statement piece met geometrische patronen in kussens, tapijt en accessoires. Favoriete kleuren zijn zwart en wit gemixt met koper, goud, zilver en nachtblauw.

Modern en helemaal natuurlijk: hout

Vandaag zijn niet enkel tafels, snijplankjes en lepels gemaakt uit hout. Het materiaal geeft op Ambiente vorm aan moderne luidsprekers, kaarshouders, speelgoed en borden. Soms rustiek met een ruwe afwerking en soms modern en Scandinavisch, gepolijst tot de perfectie. Olijfhout kan trouwens houtsoort van het jaar genoemd worden, je vindt het steeds meer terug in talrijke keukenitems en huisaccessoires.

Dining: dit is de tendens voor de keuken

Wat dining betreft staat voornamelijk functionaliteit in de spotlight. Zeker wanneer het aankomt op een gezonde levenswijze. De gebruikte materialen zijn er om smaak en voedingsstoffen langer te behouden, alsook de voeding klaar te maken met behoud van alle weldadige eigenschappen. Potten en pannen worden meer uitgevoerd in enamel, wat de vintage look helemaal terug op de kaart zet. Glas blijft omwille van praktische en esthetische redenen ook goed scoren. De combinatie van hout en ijzer, zoals bijvoorbeeld in de uitvoering van snijplankjes, is ook vaak op te merken.

Retro meets natural

Is waait een nieuwe wind bij de retro vormgeving. Terwijl het vroeger drukke prints en kitscherige sfeer met zich meebracht is het nu voornamelijk merkbaar in de pastelkleurige afwerking. Potten, bakvormen, kleine elektrische keukentoestellen worden gemodelleerd naar een bescheiden, lieflijke retro stijl. Tegelijkertijd komt de natuur zelf terug als rolmodel. Vazen en serviezen worden versierd met beelden of invloeden van heuvellandschappen, planten en rivieren.