De indianen deden het ons voor, en nu gaan wij er culinair mee aan de slag: roken. Beter nog: koud roken. Barbecook stuurt als expert in vuur en rook de eerste rooksignalen uit die de najaars- en winterbarbecues officieel aankondigen. Momenteel is koud roken een nog vrij onbekende manier om vlees, vis of groenten te bereiden, maar dit najaar is het hot and happening, of was het cold and happening? Verwacht je aan onevenaarbare smaken van met rookhout doordrongen gerechten, met de Oskar-barbecue, tools en recepten van Barbecook. Overtuig je stam en verzamel rond het vuur, want dit is jouw rooksignaal om aan het winterbarbecueën te slaan. Ugh!

Een koud kunstje

Klik hier om producten in te laden

Koud roken mag dan misschien wel nog niet heel bekend zijn, dat laat het niet onbemind. In tegendeel! Het is een heel andere manier en beleving van eten bereiden. Je kan het eerlijkheidshalve niet barbecueën noemen, want voedsel dat je bakt en braadt, kan je meteen consumeren, terwijl koud roken het voedsel rookt en conserveert. Denk aan gerookte zalm, bacon, kipfilet, maar ook kaas, kruiden, knoflook en uien.

First things first: pekelen. Dat is cruciaal om bacteriën en schimmels te vermijden en een voedselvergiftiging te ontlopen. Dankzij het pekelen en roken van je ingrediënten krijgt je bereiding bovendien een extra heerlijke smaak. Het koud roken zelf gebeurt zonder je rookoven of barbecue aan te steken bij een temperatuur tussen 20 en 25 °C. Daarom gaat het een pak beter tijdens de koude wintermaanden. De ingrediënten worden dus niet gaar zoals bij bakken en koken, maar worden gerookt en kunnen voor langere tijd bewaard blijven om er nog lang van de smullen. Je geduld wordt echter op de proef gesteld, want het rookproces duurt minstens 2 uur, al is het het wachten meer dan waard. Barbecook maakt het je wel makkelijker door de beste tools en tips aan te bieden.

Oskar: Het opperhoofd der rookbarbecues

Klik hier om producten in te laden
 
Klik hier om producten in te laden

De rookbarbecue bij uitstek is de Oskar, maar iedere barbecue met een deksel kan het koude kunstje aan. De Oskar is zowel een gewone barbecue, als een rookoven. Wanneer je koud gaat roken, gebruik je Barbecook’s ‘Generator voor koud roken’. Dit spiraalvormig accessoire vul je met rookmot naar keuze (beuk, els, eik, whiskey, rode wijn…) en laat je smeulen met behulp van een theelichtje. Tijd en rook doen de rest!

Ga zelf ten strijde!

Jij hebt het rooksignaal om koud te roken al ontvangen, maar stuur jij zelf ook heerlijke aroma’s de lucht in? Barbecook helpt je graag op weg met enkele gouden tips en een lekker rookrecept om je stam mee te bekoren.

Ready for a smoking adventure? Dit recept rookt nu al naar meer!

Download hier de Barbecook recepten om zelf aan de slag te gaan!

Reageer