tajine

Ook tajines zijn uitermate geschikt om stoofpotjes mee klaar te maken. Net dat beetje anders, noem het exotischer, dan de obligate stoofpot, maar zeker even lekker. Nog niet overtuigd? Lees dan zeker verder, want dankzij deze handige tips en weetjes, zal ook jij de tajine snel in het hart sluiten.

 

Wat?

Tajines zijn keramische schalen, van Marokkaanse origine, met een kegelvormig deksel waarmee je maaltijden kookt, stooft of bakt. De schaal is zeer geschikt om groenten, maar ook vlees of vis langzaam in gaar te stoven. De meeste groentegerechten maak je in een half uur tot een uur klaar, een mooi voorbeeld van slowcooking dus. Bovendien kun je er ook sfeervol gerechten op tafel in presenteren.

Principe?

Tajines worden gemaakt uit gebakken klei, en dankzij deze materie die de eigenschap heeft warmte erg lang vast te houden, wordt de warmte binnenin langzaam en gelijkmatig verdeeld. Het deksel houdt de stoom, sappen en smaken bij elkaar en het gaarproces vindt van binnen naar buiten plaats. Waar ligt dan precies het verschil met het koken met een gietijzeren pan en deksel? Wel, bij het stoomeffect, want bij een dergelijke pan zal de condensatie niet afkoelen, terwijl dit met een tajine wel gebeurt, waardoor al het vocht opnieuw naar beneden komt en alle smaken en aroma’s natuurlijk behouden blijven. Bovendien heb je er weinig vetstoffen voor nodig, want de ingrediënten worden namelijk in hun eigen kookvocht klaargestoofd, wat het heel erg gezond maakt.

Elektrische tajine – Tefal

Een tajine wordt in principe in of op een vuurbron geplaatst, maar een toestel met een elektrische stekker is vandaag is de dag ongetwijfeld heel wat gemakkelijker in gebruik. De aardewerken schotel dient simpelweg op het verwarmingslichaam (in thermoplastic) gezet te worden en het toestel doet de rest.

 

Tajine ‘Auriga’ – Berghoff

De schotel van deze tajine van Berghoff is vervaardigd uit gietijzer, terwijl het deksel uit zwaar aardewerk is gemaakt. Hierdoor kan de tajine op alle types fornuizen gebruikt worden, en eveneens in de oven. Grootte: 31 cm.

 

Tajine – Le Creuset

De Tajine van Le Creuset is gemaakt uit geëmailleerd gietijzer met een deksel in aardewerk. Dankzij deze diepe schotel in geëmailleerd gietijzer, is het geschikt voor alle warmtebronnen, met inbegrip van inductie. Verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals rood, geel, … .

 

Klik hier om producten in te laden

Reageer