Met de Sinterklaasperiode in aantocht is het wel zo fijn om iets te bakken met peperkoek. Warme, verse wafels smaken uiteraard nog beter wanneer het buiten waait en vriest. Jezelf trakteren op gebak: dat is altijd een goed idee!

Ingrediënten

Voor zo’n 15  wafels

1 kopje bloem
3/4 theelepel kaneelpoeder
1 eetlepel gemalen gember
1/8 theelepel gemalen kruidnagel
1/8 theelepel gemalen nootmuskaat
1/2 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel fijn zout
1/2 kopje botermelk of yoghurt aangelengd met wat melk
1/2 kopje molasse
1/2 kopje bruine suiker
1/4 kopje kristalsuiker
1 groot ei
3 eetlepels gesmolten boter
poedersuiker
[gap height=”40″]

speculaaswafels-3  speculooswafels-1 

Recept 

Neem een grote kom om de bloem, kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat, bakpoeder en zout bij elkaar te mengen. In een andere kom doe je de botermelk, molasse, suikers, boter en het ei. Klop het mengsel op tot je een egale massa krijgt. Voeg vervolgens de inhoud van beide kommen bij elkaar.

Klik hier om producten in te laden

Verwarm het wafelijzer en smeer de platen in met een beetje gesmolten boter of een anti-kleef bakspray. Doe het wafeldeeg in de vorm tot deze ongeveer voor 3/4 gevuld is. Hoe lang de wafels moeten bakken hangt af van de instructies voor jouw wafelijzer. Meestal is dit zo’n 2 minuten – dit kan natuurlijk bij iedereen verschillen.

Klik hier om producten in te laden

speculaaswafels-2  speculaaswafels-3

Als je de wafels uit het ijzer wil halen is het aangewezen om na het openen de wafels iets te laten afstomen – zo’n 30 seconden. Til een wafel voorzichtig op aan de hoekjes, tot deze helemaal los komt. De peperkoekwafeltjes zijn heel plakkerig en kunnen gemakkelijk uiteen vallen (maar geloof ons, ze zijn het waard!).

Klik hier om producten in te laden

Leg ze uit op een bordje (niet op elkaar leggen) en laat de wafeltjes lichtjes afkoelen. Na één minuut zijn ze al iets krokanter en gemakkelijker om op te tillen. Probeer de wafeltjes zo weinig mogelijk te stapelen. Serveer ze met een toefje poedersuiker. Een wolkje ongezoete slagroom of crème fraîche is hier ook heel lekker bij!

speculaaswafels-4  speculooswafels

Fan van onze peperkoekwafels? Cuizine.be verrast je elke zondag met een lekker recept, gecreëerd met de tools van onze partners op Niwzi.

Geïnspireerd op een recept van Smitten Kitchen.