puur genieten Pascale Naessens kookboek

Pascale Naessens is een bezige bij. Haar derde kookboek is een feit, en alsof dat nog niet genoeg was … is er nu ook nog een keramieklijn aan gekoppeld. Back to nature, dat is de overduidelijke boodschap van de beide projecten van Pascale.

Pascale Naessens is al lang niet meer enkel de vrouw van … . Met haar derde kookboek bewijst ze een culinair blijvertje te zijn, die in de gastronomische poel haar eigen plaatsje met recht en rede verdiend heeft. Haar laatste culinaire realisatie vormt de derde schakel van de meest gezonde én lekkere kookboekentrilogie van het moment en slaagt er ongetwijfeld in elke foodie van een gezondere eetreflex te overtuigen. Maar er is nog meer blij nieuws te melden. Want Pascale Naessens brengt in samenwerking met het Belgische merk Serax ook haar allereerste servieslijn op de markt. Gezonde gerechten op een eigenbereid bedje van keramiek, Pascale Naessens weet haar twee allergrootste passies moeiteloos samen te verweven.

Het nieuwe kookboek ‘Puur Genieten’

‘Alles draait om kennis’, zo verklaart Pascale Naessens. ‘Gezond eten is niet moeilijk. Vooral wanneer je weet hoe het precies werkt.’ En dat is nu net waar het schoentje knelt. Gezonde voeding wordt immers zeer snel als saai bestempeld. Gezond kan toch onmogelijk smaakvol zijn? Maar niets is minder waar.

Sla je het kookboek van Pascale Naessens op om het even welke pagina open, dan vliegen de smaakvolle recepten je om de oren: ‘gare courgette met krabsalade en zalmeitjes, artisjok met garnalen en gebruinde pijnboompitten, auberginerolletjes met mozzarella en olijventapenade’. Die zijn zeker niet kleurloos te noemen, de kleuren spatten zowaar van elk blad af. Het rood van kersttomaatjes, het groen van sperzieboontjes en courgettes, groenten nemen absoluut de hoofdrol in dit verhaal in. Maar van groenten alleen kan je niet leven,toch? Dat klopt. En daarom vatten we kort even samen wat we dan wel zoal mogen eten?

De drie pijlers van Pascale’s eetfilosofie

PIJLER 1 – Eet voornamelijk natuurlijke ingrediënten. Kies voor ingrediënten afkomstig uit de natuur: veel groenten, noten, zaden, fruit, vis, eieren en een beetje vlees. Door de overproductie en vetmesting van ons slachtvee bevat ons vlees immers zeer veel verzadigde vetten, die zoals hieronder wordt verduidelijkt, niet goed zijn voor ons lichaam. Ook geraffineerde producten zijn uit den boze. Snoep, frisdranken, suiker, industriële sauzen en bakwaren met witte bloem zijn voor ons lichaam immers moeilijk te verteren. Het lichaam moet daarvoor een beroep doen op vitaminen en antioxydanten, die nodig zijn voor het lichaam en die hierdoor als het ware verspild worden.

PIJLER 2 – Kies voor goede vetten. Wie gezond wil eten, hoeft vetten niet voorgoed van zijn spijzenkaart af te halen. Vetten zijn gezond voor ons. Maar met mate. Door onze ongezonde manier van eten nemen we echter veel te veel vetten op, en vooral té veel van een welbepaalde soort. Met name transvetten, die in industrieel bewerkte voedingsmiddelen vervat zitten, verzadigde vetten uit allerhande dierlijke producten en de zogenaamde omega 6-vetzuren uit sojaolie en zonnebloemolie. Daarentegen kampen we met een tekort aan omega 3-vetzuren uit vette vis, sommige noten en lijnzaad en onverzadigde enkelvoudige vetzuren uit notenoliën.

PIJLER 3 – Maak goede voedselcombinaties. Geen enkel levend wezen eet alles zo door elkaar als de mens. En dat komt ons niet ten goede. Ons spijsverteringsstelsel is hier immers niet op afgestemd. Wanneer je alles door elkaar eet, begint het eten al te rotten in de darmen. Niet enkel de waardevolle voedingsstoffen gaan hierdoor verloren, er ontstaan ook heel wat giftige stoffen. Met als gevolg een opgezette buik, een overladen maag, een snellere vetopstapeling … . De allerbelangrijkste regel blijkt het niet mengen van koolhydraten met proteïnen. Vis, vlees of kaas mag dus volgens dit principe niet gemixt worden met ingrediënten zoals pasta, rijst of aardappelen. Afstappen dus van het klassieke trio van vlees of vis in combinatie met groenten en aardappelen.

Nood aan inspiratie? Laat je leiden door het kookboek van Pascale Naessens, ‘Puur genieten’ en herontdek de waarde van pure smaken en pure ingrediënten.

Puur genieten en toch gezond en slank, Pascale Naessens
Uitgeverij Lannoo, ISBN 978 94 014 0220 0 < € 24,99

De allereerste servieslijn ‘Pure’

‘Een droom die in vervulling gaat’, zo omschrijft Pascale Naessens haar eerste keramieklijn. ‘Pure is het resultaat van mijn voortdurende zoektocht naar mooie dingen, een manier om een eigen wereld te creëren met eigen spulletjes.’ Want wat je zelf doet, doe je altijd beter. Dus nam Pascale plaats achter de draaischijf en ging aan de slag met het door haar zo geliefde materiaal. Ruim acht jaar geleden raakte ze tijdens één van haar omzwervingen met haar levensgezel in het Middellandse Zeegebied immers besmet met de pottenbakkerskoorts. Pascale Naessens: ‘Ik was meteen gepassioneerd door klei. Ik volgde lessen, kocht een draaischijf, een oven en installeerde thuis een atelier. Ik liet me helemaal onderdompelen in de kunst van het maken van klei.‘

[quote font=”0″ font_size=”Noem het gerust een ‘match made in heaven”][/quote]

Haar eerste servieslijn kwam er in samenwerking met Serax Maison D’être, niet toevallig een Belgisch merk dat collaboreert met bekende nationale en internationale ontwerpers. De keramieklijn past dankzij zijn organische vormen en dan ook helemaal binnen de sfeer van het kookboek. Het belichaamt authenticiteit en warmte, en helpt je des te meer te genieten van de pure gerechten uit het kookboek. Noem het gerust een ‘match made in heaven’.

Pure is er in drie kleuren: gevlamd groen, grijs en bruin. De borden zijn zowel in ovale als ronde vorm verkrijgbaar, en in verschillende afmetingen. Verder bestaat het uit verschillende bordjes en kommetjes.

Reageer