Leens lichte klassiekers

Lien Willaert vervult met Liens lichte klassiekers wederom haar taak als stiekeme dieetgoeroe. Goed eten, goed proeven – lekker smullen blíjft belangrijk! Maar het geheim zit verscholen in de (vervangbare) ingrediënten.

Meer dan 100 klassiekers zijn gebundeld in dit Pop-Art gestileerde kookboek. De boodschap is duidelijk, de indeling seizoensgebonden en de beelden betoverend. In het register valt mijn oog op trefwoorden zoals radijsjes, tabouleh, gegrilde pompoensoep en stoverij. Één ding is zeker: We kunnen smaakvol van start!

Vet + koolhydraten = NODIG

Lien noemt zichzelf in de eerste plaats een lekkerbek. Goed eten is een dagelijkse noodzaak – zowel sociaal als voor de gezondheid. Met een chefopleiding op zak en een grote interesse in de functie van ingrediënten trekt Lien naar Food2know, een Centre of Excellenceopgestart door UGent om de relatie voeding-gezondheid aan wetenschappelijk onderzoek te onderwerpen en de consument hierover correct te informeren. Liens lichte klassiekers werkte dan ook nauw samen met deze organisatie opdat alle info wetenschappelijk onderbouwd zou zijn.

In de media worden we immers constant mis geïnformeerd, we hangen vast aan bepaalde diëten, geloven blindelings in theorieën die brood of pasta uit het menu schrappen…

De waarheid is dat we vet nodig hebben. Lien legt uit:
Er zijn goede en slechte vetten, net zoals er goede en slechte koolhydraten zijn. De goede groep (groenten, aardappelen, vis, olie) stimuleert de gezondheid omdat de suikers en vezels in deze ingrediënten mooi uitgebalanceerd zijn. Eet je té weinig, té vettig of té suikerrijk, dan kan je lichaam deze elementen niet goed verbranden en ben je niet gezond bezig.

De recepten in dit boek worden telkens vooraf gegaan door een weetje, historie of advies. Lien prepareert balletjes in tomatensaus en is fier op haar voedzame maaltijd. Want, zij gebruikt veel minder calorieën! Hoe zij de klassieke keuken combineert met een gezond verstand leren we later.

Slim eten met XANTANA

Lien spreekt vol lof over Xantana; het onmisbare ingrediënt in haar voorraadkast. Te vinden bij de apotheker of online, gebruik je deze kauwgom met verdikkingskracht als vervanger voor bloem en boter in sauzen. Een mespuntje Xantana bindt immers al je koude en warme bereidingen, zonder maar een gram vetstof toe te voegen. Voeg je voor de smaak achterna nog wat boter toe, dan lukt dat zeker, én zonder overdaad.

Klassieke hap – MODERNE stap

Xantana is maar één voorbeeld van een gezonde calorie-vervanger. Zo kookt Lien met sojaboter, gebruikt ze bij de chili con carne griekse yoghurt in plaats van zure room en wordt de spaghetti bolognaise lightmet kippengehakt bereid. Het verschil met de originele versie smaak je niet en tóch schotel je een bord gezond voor…

Sauzen worden aangelengd met méér groenten en spaghetti deels vervangen door kleurrijke courgette-tagliatelle. Het gaat erom creatief te zijn, te spelen met ingrediënten maar de essentie niet los te laten.

Liens lichte klassiekers bespreekt zowel

originele hapjes * fishsticks met groene asperges * oesters florentine

opvallende drankjes * skinny margarita * irish coffee

(winterse) hoofdplats * vol-au-vent met bospaddenstoelen * macaroni * paling in ‘t groen

frisse salades * hedendaagse waldorfsalade * luikse salade

hartverwarmende soepen * bouillabaisse * soep van gegrilde aubergine

inspiratievolle bijgerechten * couscous van rode biet en knolselder * provençaalse puree

als

niet-te-vergeten desserts * tarte tatin * tiramisu * fruitcrumble met havermout

Bij iedere creatie staat ook telkens vermeld hoeveel calorieën je wint bij de klassieke bereiding – goed voor een instant feel good gevoel!

Liens lichte klassiekers is reeds het vijfde kookboek van Mevrouw Jan Verheyen. Eerder verschenen al:
Mijn man is op dieet, maar hij weet het niet
Mijn kind eet gezond… maar weet het niet
Het Caloriecomplot
Vluggertjes in de keuken

Liens lichte klassiekers
Auteur: Lien Willaert
Fotografie: Tom Swalens
Uigeverij Borgerhoff & Lamberigts
2013
ISBN : 9789089313904
€ 29,95

Reageer