confituur

Dé manier om optimaal te kunnen genieten van al dat zomerfruit, is er heerlijke confituur van te maken. Madam Confituur, de persoon bij wie je moet zijn als het over confituur gaat, heeft al 2 kookboeken over confituur geschreven. Wij hebben enkele van haar recepten uitgetest. Ons oordeel lees je hier!

Madam confituur

madam confituur

Madam Confituur haar hobby is, zoals je al kan raden, confituur maken. Ze omschrijft zichzelf als een jonge madam met een zeemzoet karakter. Haar drie kinderen zijn haar ideale testpubliek! Madam confituur heeft al 2 kookboeken over confituur op haar naam staan. Maar het zijn niet zomaar boeken over confituur. Je vindt er recepten zoals tomatenconfituur, melkconfituur of olijvenconfituur!Originele en makkelijke recepten worden op een leuke manier begeleid met handige tips en leuke anekdotes. Het boek sluit af met een handige lexicon waar zelfs een echte confituurmaagd zeker wegwijs in geraakt. Hoe maak je gelei, marmelade of confituur? In enkele stappen begeleidt deze madam confituur je optimaal!Deze happy boeken zijn zeker een must in je kookboekencollectie! Meer info vind je op www.madamconfituur.be

De redactie heeft enkele van haar recepten getest en goedgekeurd!

Rabarber-rozemarijnconfituur
rabarberconfituur
Ingrediënten
500 g rabarber
250 g confituursuiker (verhouding 2 kg fruit versus 1 kg suiker)
2 à 3 flinke takken rozemarijn (beetje afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur)
1 citroen (sap en schil)

Aan de slag!
Was de rabarber, schil de stelen en snij alles in kleine blokjes. Doe deze stukjes samen met het sap en de geraspte schil van de citroen in een ruime kookpot. Ook de takjes rozemarijn mogen hierbij (best samengebonden). Voeg daar nu nog een klein, klein beetje water aan toe en dan mag de pot op het vuur. Laat het geheel een 7 minuutjes pruttelen met de deksel op de pot. Vergeet niet regelmatig te roeren.

Als alles goed mals is, voegt u de confituursuiker toe. Eerst goed omroeren en dan pas terug op het vuur en aan de kook brengen, is hierbij de leuze. Na een kooktijd van 3 minuten, mag u beginnen vissen achter de rozemarijn. Die moet er uit. Is er schuim, dan mag u die ook verwijderen met de schuimspaan.

Vul vervolgens enkele propere bokaaltjes met de hete rabarberconfituur. Afsluiten met een dekseltje en hop… op zijn kop laten afkoelen. De rozemarijn gaat zeker niet overheersen in deze confituur maar geeft uw nieuwste creatie een extra punch.

Rabarber- aardbeiconfituur

aardbeiconfituur

Ingrediënten
500 g schoongemaakte rabarber
500 g aardbeien
50 ml sinaasappelsap
500 g confituursuiker (verhouding 2 kg fruit versus 1 kg suiker)

Aan de slag!
Start met een grondige wasbeurt voor zowel aardbeien als rabarber. Vervolgens mag u het groene “hoedje” van de aardbei verwijderen. Snij de rabarber in stukjes van 3 cm en doe deze stukjes in een ruime kookpot, samen met het sinaasappelsap. Laat de rabarber in 10 minuten tot moes koken met het deksel op de pot.

Ondertussen prakt u de aardbeien fijn. Na de kookbeurt van de rabarber, voegt u de aardbeien en de suiker toe aan de rabarbermoes. Roer goed om zodat de suiker oplost en breng daarna opnieuw aan de kook.

Laat alles 3 minuten koken. Dan is de confituur klaar. Indien u nog schuim bespeurt, mag u dit nu verwijderen met een schuimspaan. Doe vervolgens de warme confituur in bokaaltjes. Sluit ze af en plaats ze op hun hoofd.

Olijvenconfituur
olijvenconfituur

Ingrediënten
170g groene olijven zonder pit (geen look, of andere extraatjes erbij)
170 g zwarte olijven zonder pit ((geen look, of andere extraatjes erbij)
170 g confituursuiker (2:1 verhouding)
2 bio citroenen

Aan de slag!
Eerst beginnen we met de citroenen. Schil ze en hak de schilletjes in stukjes. Blancheer de stukjes een drietal keer in telkens vers water. Laat ze vervolgens konfijten oftewel sudderen in een mengeling van water met suiker tot ze knapperig zijn. Als dat gebeurd is, zijn de olijven aan de beurt.

Ook deze hakken we in kleine stukken. Doe ze in een ruime kookpot en laat de olijven samen met de suiker tot confituur koken gedurende een drietal minuten. Is de confituur bijna klaar, dan mag u de citroenschilletjes toevoegen aan uw bereiding. En klaar is kees. Het is alweer potjes tijd.

Tomatenconfituur
tomatenconfituur

Ingrediënten
½ vanillestokje
500 gr rijpe tomaten, in kleine blokjes gesneden
sap en geraspte schil van ½ biologische citroen
sap van ½ sinaasappel
¼ theelepel kruidnagels
½ theelepel mosterd
snuifje steranijspoeder
snuifje gemberpoeder
200 gr confituursuiker
zwarte peper en zout

Aan de slag!
Snijd het vanillestokje in de lengte in tweeën en schraap de vanillezaadjes eruit Neem een grote kookpot en doe er de tomaten, vanillezaadjes en het vanillestokje, de geraspte citroenschil, het citroensap, het sinaasappelsap, de kruidnagel, de mosterd, snuifje steranijspoeder, gember en de zwarte peper in.

Breng aan de kook en laat 4 minuten afgedekt sudderen. Voeg nu de suiker toe, roer goed om tot de suiker is opgelost en breng opnieuw aan de kook. Laat 4 minuten stevig doorkoken. Check dan de stolling. Haal het vanillestokje uit de confituur, schuim af indien nodig en kruid bij met zout en eventueel wat gemberpoeder en peper (proeven is hier de boodschap). Giet de hete confituur in steriele potjes en sluit onmiddellijk af en laat ze omgekeerd afkoelen.

Boeken uitgegeven door uitgeverij Manteau
Met dank aan Kilner voor de bokalen

Reageer