irish coffee

Het ontstaan van “Irish Coffee” is eigenlijk wel grappig. Op een vliegveld in het westen van Ierland zou ene Joe Sheridan in 1942 enkele vermoeide passagiers koffie hebben geschonken met een scheutje whiskey erdoor en wat room erop. Om ze wat op te peppen. Op de vraag of het Braziliaanse koffie was, antwoordde Sheridan: “No my friend, this is Irish coffee.”

Ga zelf aan de slag!

Ingrediënten voor 1 portie

  • 1 afgestreken lepel bruine suiker
  • 5cl Ierse whiskey
  • 20cl sterke, hete koffie
  • 4cl ongezoete room, half opgeklopt zodat het nog schenkbaar is

Hoe ga je te werk?

  1. Schep de suiker in het glas
  2. Voeg de whiskey toe
  3. Schenk de hete koffie erbij en roer een paar keer om
  4. Laat de room voorzichtig op de koffie glijden tot het glas precies gevuld is. Hou eventueel een lepel (met de bolle kant naar boven) vlak boven de hete koffie waarop de dunne, koele room wordt geschonken. Beweeg gedurende het schenken de lepel langzaam naar boven zodat de room niet in de koffie zakt.

Serveeretiquette

De bedoeling is om de koffie “zwart” te houden. De room mag zich niet vermengen met de koffie. Het verplaatsen van een gevuld glas moet daarom voorzichtig gebeuren. Geef er dan ook geen lepel bij, want de sensatie is dat de hete, sterke koffie vanonder de koele room wordt gedronken.

Vervang in geen geval de room door slagroom uit een spuitbus. Zoals ze in Ierland zouden zeggen: That’s not done 😉

Een glas met de maatverdeling op is handig, echter kan die perfecte Irish Coffee ook wel in een hip theeglas geserveerd worden. Wij zijn alvast gewonnen voor dubbelwandig!

Klik hier om producten in te laden