asperges tips

Van 14 april tot 24 juni kan je volop genieten van asperges, ook wel het witte goud genoemd.  Het is niet alleen een zeer gezonde groente, je kan er ook enorm creatief mee aan de slag. Grillen, bakken, blancheren, noem maar op.  Wij geven je graag alle tips en tricks!

Kopen

hoe herken je verse asperges?

 

Bij het kopen van asperges, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal belangrijke factoren. Let er zeker op dat de asperges vers zijn. Maar hoe herken je verse asperges?

De asperge moet heel stevig zijn. Als je ze plooit, mag de asperge niet breken. Daarnaast moeten de kopjes volledig gesloten zijn. Kijk ook goed of de asperges mooi wit zijn.

Trucje: als je de asperges tegen elkaar wrijft, zou je een piepgeluid moeten horen.

Schoonmaken
asperge schillen

Voor dat je de asperges kan klaarmaken, moet je ze eerst wat schoonmaken. Schil de witte asperges met een dunschiller en werk van het kopje naar onder toe. Het is belangrijk om asperges goed te schillen want de schil heeft een zeer bittere smaak. Een groene asperge hoef je niet echt te schillen, enkel de dikkere exemplaren. Vergeet ook de onderkant er niet af te snijden.

Let er wel op dat je de asperge niet kan breken tijdens het schillen.

Koken

Wees creatief met asperges! Het leuke aan asperges is dat je ze op heel wat verschillende manieren kan bereiden en eten. Grillen, pocheren, roken, rauw eten, bakken maar de meest gebruikte manier is koken. Hoe kook je asperges om het beste eindresultaat te bekomen?

Leg de asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot het kookpunt en zet vervolgens meteen het vuur af. Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het warme water. Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie asperges. Proef even en controleer of ze de juiste garing hebben: nog knapperig maar toch voldoende knabbelzacht. Schep de asperges uit het water. Laat ze uitlekken op een propere keukendoek. (bron: dagelijkse kost)

Bewaren

asperge bewaren

Hoe lang kan je asperges bewaren in de koelkast? Helaas niet zo lang. Maar waarom zou je ze ook lang willen bewaren? Dan moet je langer wachten eer je er van kan genieten. Asperges kan je zo’n 3 à 4 dagen bewaren.

Tip: wikkel de asperges in een vochtige doek, dan bewaren ze iets langer.

Kan je asperges ook invriezen? Tuurlijk! Maar vries de asperges niet zomaar in. Het is belangrijk om deze eerst te schillen en kort te blancheren. Zo kan je de asperges makkelijk tot 9 maanden bewaren en ook buiten het seizoen genieten van asperges. Als je wil genieten van bevroren asperges, moet je ze vervolgens niet eerst laten ontdooien maar onmiddellijk in kokend water plaatsen.

Benodigdheden voor asperges

Reageer