Wil je wel eens zelf yoghurt maken, maar schrik je terug bij het horen van termen als pasteuriseren en steriele potten, dan is een yoghurtmaker misschien wel iets voor jou. Waarom zou je het immers moeilijk maken als het ook gemakkelijk kan en dit toestel je het werk uit handen neemt?
Iedere belg koopt gemiddeld 20 kilogram melkproducten per jaar. In vergelijking met de ons omliggende landen zijn we slechts gematigde yoghurteters. Maar misschien komt daar wel verandering in als we zelfgemaakte yoghurt in de koelkast staan hebben. Die is niet enkel beter van smaak en gezonder – want die bevat geen bewaarmiddelen – maar ook vriendelijk voor de portefeuille. Want het yoghurtje dat je in de supermarkt koopt, kost gemiddeld tussen 0,35 tot 0,40 € in tegenstelling tot zelfgemaakte yoghurt*, wat gemiddeld 0,16 of 0,17 € kost.
Test met de yoghurtmaker
We deden de test met een yoghurtmaker van Moulinex (ref. YG231). Met een yoghurtmaker hoef je slechts de benodigde ingrediënten in huis te halen en de machine neemt je het werk uit handen. Hoe gaat dit nu precies in zijn werk? Hieronder volgt wat tekst en uitleg:
Meng voorzichtig één liter melk met een yoghurtcultuur door elkaar. De yoghurtcultuur kan je in de apotheker kopen of je kan gewoon een voorverpakt yoghurtje als basis gebruiken. Dit is in feite een mengsel van twee melkzuurbacteriën die de melk verzuren en stremmen tot yoghurt. Verdeel dit mengsel over de zeven glazen potjes en plaats deze vervolgens allemaal in de yoghurtmaker. Deze zal de yoghurt op een constante temperatuur van 40°C verwarmen. Selecteer de bereidingstijd, gemiddeld acht uur, en sluit de potjes af met het deksel. Plaats deze minstens zes uur in de koelkast vooraleer je ze opeet.
Op het deksel van de potjes kan je de houdbaarheid van het product noteren. Als regel geldt dat je yoghurt natuur tot acht dagen kunt bewaren en yoghurt op basis van fruit tot vijf dagen.
*Maar wat met het energieverbruik, denk je nu? Wel, Moulinex maakte een kleine simulatie en stelde vast dat wanneer je dagelijks eenmaal yoghurt maakt en dit 365 keer per jaar, dan zal dit je maar vijf euro aan elektriciteit kosten. Vind je nu nog een reden om niet zelf je yoghurt te maken?
Reageer