Ben je ook aan de grote schoonmaak begonnen, maar stel je de keuken alsmaar uit? Dat hoeft helemaal niet! Whirlpool geeft je graag enkele tips om dat klusje snel en efficiënt uit te voeren!

1Vaatwasser in 15 minuten

Maak (indien nodig) de vaatwasser leeg en haal de filter die onderin zit eruit. Reinig die in een sopje. Maak ook de sproeiarmen, die je meestal kan losklikken, schoon. Plaats terug en giet een scheut azijn op de bodem van je afwasmachine. Laat leeg draaien op de heetste stand, 70 of 90 graden, en je vaatwasser zal weer blinken vanbinnen! Tip om langer proper te houden: wissel een eco-programma af met een cyclus op minstens 65 graden – vetten lossen veel beter op bij een hoge temperatuur.

2Microgolfoven in 15 minuten

Reinig grondig de bovenzijde (grill) en de afdekplaatjes aan de zijkant. Zet vervolgens een schaaltje met citroenwater of azijn in het midden van de microgolfoven en laat een paar minuten stomen op maximaal vermogen. Zo verwijder je meteen ook vieze geurtjes. Veeg met een doekje condens en vuil weg. Sommige microgolfovens zijn uitgerust met een hydrolysefunctie, volg dan de handleiding.

3Oven in 30 minuten

Maak een sopje van warm water en detergent en begin met de roosters, de bakplaat en het glas van de ovendeur. Check vervolgens of jouw oven is uitgerust met de functie hydrolyse (reinigen met stoom) of pyrolyse (reinigen via verbranding van vetresten op hoge temperatuur). Volg dan het programma zoals aangegeven. Heb je een statische oven, dan kan je hem ook perfect reinigen door een schaaltje met citroenwater te laten verdampen (20-tal minuutjes op hoge temperatuur). Zo komen etensresten makkelijker los. Wrijf na met een spons en droog af.

4Combi koelkast/diepvriezer in 1 tot 2 uur

Heb je een toestel met NoFrost-technologie (voorkomt ijsvorming), dan hoef je je diepvriezer nooit te ontdooien – handig! Moet je dit wel doen, schakel dan de stroomtoevoer uit en laat het diepvriesgedeelte ontdooien. Verwijder het ijs en droog de binnenkant met een handdoek.

Voor het koelkastgedeelte: haal de glazen plateaus eruit en reinig met een sopje. Doe dit sowieso regelmatig, zo verwijder je bacteriën die achterblijven en voedsel kunnen contamineren. Reinig vervolgens de deurdichtingen met detergent en droog goed af. Check tot slot alle producten nog eens op hun vervaldatum; de maximale bewaartijd van diepgevroren voedsel bedraagt een jaar.

5Dampkap in 30 minuten

Check of je de koolstoffilter van je dampkap met de hand moet reinigen (dat kan in een sopje van warm water en afwasmiddel) of dat je hem in de vaatwasser mag doen (op 60 graden). Afhankelijk van de instructies van de fabrikant, kan je sommige filters ook 10 minuutjes in de oven drogen, op 100 graden. Dus kijk zeker even wat voor jouw dampkap geldt, dan is de klus twee keer zo snel geklaard!

Tip: respecteer ook altijd de gebruiksduur van je koolstoffilter.

6Koffiemachine in 30 minuten

Ontkalk je koffiemachine met citroenwater, azijn of een aangepast ontkalkingsproduct. Dat geldt ook voor espressotoestellen waar je meestal een ontkalkingscyclus moet volgen, zie de handleiding van de fabrikant.

7Kookplaat in 15 minuten

Neem tot slot nog je kookplaat onder handen. Werk je met inductie of heb je een vitrokeramische kookplaat, gebruik dan een sopje van warm water met een scheutje afwasmiddel om alle etensresten te verwijderen. Last van ingebrand vuil op de hete kookzones? Gebruik dan voorzichtig een kookplaatschraper en een reinigingsmiddel voor keramische kookoppervlakken om hardnekkige vlekken te verwijderen.

Kook je op gas? Haal dan de pannendragers en branderdeksels van de gaskookplaat en laat het vuil losweken in warm water. Maak alles grondig schoon, droog en zet alle losse onderdelen weer op hun plaats.

Lees op Elektrozine.be hoe je je wasmachine en droogkast goed kunt reinigen!

Reageer