Een gestanst of gesmeed mes? Wat is het verschil en welke kies je best?

Gestanste messen worden met behulp van moules, meer bepaald stansvormen, uitgesneden uit bandstaal. In tegenstelling tot de gesmeden messen komt hier geen smeedwerk aan te pas.

De gestanste messen zijn ook voor een amateur gemakkelijk herkenbaar: ze hebben geen krop – de verdikking tussen het handvat en het lemmet – en ze zijn veel lichter van gewicht dan de gesmeden messen.

Het gebruikte staal is bovendien ook minder hard, waardoor ze minder lang scherp zullen blijven. Ideaal voor wie niet te veel eisen stelt in zijn keuken.

Gesmeden messen worden door middel van kracht en hitte vervaardigd, net zoals vroeger, maar dan grotendeels machinaal. Een gesmeden mes is in de regel harder, scherper en beter uitgebalanceerd.

Dit is het resultaat van de kwaliteitsvolle staalsoort, die hierbij gebruikt wordt, in combinatie met het smeedproces dat de kwaliteiten van het staal zal optimaliseren en verharden.

De gesmeden messen kunnen vervolgens nogmaals onderverdeeld worden in Japanse en Europese messen.

 

Philippe Vanhaecke was 35 jaar lang zaakvoerder van Kookshop Brugge en stond ons met raad en daad bij. Hij was één van de eersten in België met een volwaardige kookwinkel. Hij specialiseerde zich in messen en messensets, van zowel Duits staal, als damaststaal uit Japan en zelfs staalwaren uit Brazilië.

Ontdek meer dan 1000 messen op Niwzi.be