feesttafel

De perfecte feesttafel zelf samenstellen is geen sinecure. Maar voor de perfecte setting kan je bij Nadine Winten terecht. Bij deze partyplanner sprokkelden wij dan ook enkele leuke decoratietips voor het dekken van onze buitentafel.

 

Liefde voor koken

Nadine Winten weet als geen ander hoe je een tafel feestelijk kan aankleden. Haar liefde voor koken en de tot in de puntjes verzorgde communiefeesten van haar vier kinderen leidden er immers toe dat zij zich tot een veelgevraagde decoratrice/partyplanner ontpopte. Haar succesvolle bedrijf Feriatus is dan ook een gevestigde waarde geworden in de evenementensector. Meer bepaald in de sector van de exclusieve evenementen. Zo wist ook Brigitta Callens haar te strikken voor de unieke setting van haar huwelijksfeest. Nadine Winten was zo vrij om speciaal voor ons, tijd in haar drukke agenda vrij te maken en ons een aantal leuke decoratietips mee te geven.

Wat zijn de hedendaagse trends voor de gedekte tafel zowel binnenshuis als buitenshuis?
Nadine Winten – “Alles wordt alsmaar soberder, moderner en strakker. Ook in het tuinmeubilair is deze trend voelbaar. Houten tafels worden vervangen door kunststoffen exemplaren en overal zie je designelementen in loungestijl opduiken. Vooral jongeren houden van die stijl. Spreken we expliciet over de serviezen, dan blijft qua materie porselein natuurlijk alomtegenwoordig, maar we zien ook de populariteit van aardewerk groeien. Hebben we het daarentegen over de vormgeving, dan kan in principe alles. Ronde, vierkante en rechthoekige borden, het kan allemaal, zolang je maar de vorm van je bord aan de vorm van de tafel aanpast. Zo geldt de regel, een ronde tafel vereist een rond bord, een vierkante tafel vereist een vierkant bord, enzovoort.”

Welke kleuren zijn op dit moment trendy voor een zomerse tafel?
Nadine Winten – “In de zomer werken we vanzelfsprekend met zomerse kleuren. En momenteel zijn paars, lichtgrijs en appelgroen zeer populair. Ook wit blijft het goed doen. Al zien we nu veel minder helderwit op tafel verschijnen, maar varianten erop zoals beige of boterkleur. De combinatie van appelgroen, paars en wit is momenteel mijn persoonlijke favoriet. Hou er wel rekening mee dat je nooit meer dan drie kleuren mag combineren. Gaan we de klassieke toer op, dan zijn het vooral de aardetinten die de show stelen. Ook voor barbecuefeestjes zijn terracottakleuren bijzonder geschikt. Maar bovenal is het belangrijk om rekening te houden met de omgeving waarin je je tafel plaatst. Hoe ziet jouw tuinmeubilair eruit? Heb je rieten stoelen omheen de tafel staan en gaat de tuinuitrusting eerder de rustieke toer op, dan passen natuurlijke bruintinten perfect in het geheel.”

 

Creatief met wit servies

Hoe kan je met je huidige, witte servies een zomers gevoel creëren op tafel?
Nadine Winten – “Een wit servies kan je met eender welke kleur combineren, dus is het zeer gemakkelijk om op basis hiervan aan de slag te gaan. Zo kan je gebruikmaken van een onderlaken in een opvallende kleur die helemaal tot aan de grond reikt. Gebaseerd op de huidige trends kunnen wij kiezen voor een appelgroen of paars exemplaar. Daarbovenop komt dan een bovenlaken – met een afhang van twintig centimeter – in een neutrale kleur, als het ware om de opvallende kleur te neutraliseren. Natuurlijk spelen we dan ook met onze overige tafelaccessoires in op het kleurgebruik van het onderlaken door voor theelichtjes en servietten te kiezen in dezelfde kleur.”

Een tuin is naar goede gewoonte een veeleer groene omgeving. Hoe belangrijk zijn bloemen dan nog?
Nadine Winten – “Bloemen mogen absoluut nooit ontbreken op een gedekte tafel. Zelfs al staat die tafel op zich al tussen het groen. Zonnebloemen zijn in de zomer geschikte bloemen voor op de buitentafel. Dankzij hun gele kleur en groene bladerdek passen deze bloemen in zowel gele als groene settings en natuurlijk ook bij wit. Maar ze zijn helemaal niet te combineren met paars. Ook hortensia’s geven jouw tafel een zomerse sfeer. Deze bloemen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar – wit, blauw, paars en roze – en dit nog eens in verscheidene tinten, zodat ze binnen heel wat kleurencombinaties gebruikt kunnen worden. Ze zijn bovendien helemaal niet duur. Wat ook leuk kan zijn, is de integratie van fruit of groenten op tafel. Daarbij kan je minigroenten in een boeket verwerken en naargelang het seizoen met seizoensgroenten werken. De vorige weken kon je creatief aan de slag gaan met asperges.”

Kaarsen en servietten

Ook kaarsen horen thuis op tafel. Maar, hoe zit dat nu precies met de buitentafel?
Nadine Winten – “Op een tafel dienen er altijd kaarsen te staan, ook buiten, zelfs al is er veel zonlicht. Want kaarsen creëren sowieso een bijzondere, gezellige sfeer die helemaal anders is dan natuurlijk licht. Buiten kies je overigens beter voor kaarsen in stolpen of voor theelichtjes. Kandelaars zijn niet zo’n goed idee. Dan komt er bij het minste zuchtje wind zeker kaarsvet op het tafellaken terecht.”

Wat mag er verder zeker niet ontbreken op de tuintafel?
Nadine Winten – “Stoffen servietten zijn een must. Papieren servietten zijn daarentegen volledig uit den boze, ook bij een barbecue. Wanneer je buiten tafelt, is het ook belangrijk om robuuste materialen in je tafelsetting te integreren. Laat het zilveren bestek, de verfijnde kristallen glazen en de serviezen met gouden randjes maar in de buffetkast staan en kies voor robuuste materialen. Grote olijfhouten kommen, zwaar katoen of zwaar linnen, het moet allemaal tegen een stootje kunnen.”

Wat kan je tenslotte als ultieme tip meegeven?
Nadine Winten – Een mooie, gezellige tafel dekken kan op verschillende manieren. Of je kan je houden aan een kleurenschema, of je kunt je tafeldekking aan het seizoen aanpassen, of zelfs een bepaald thema hanteren. Wanneer je op zoek gaat naar een bepaald thema, zoek het dan niet te ver. Maar kijk naar wat jou na aan het hart ligt. Wees creatief. Vergeet ook zeker de etiquette aan tafel niet. Die is buiten net zo belangrijk als binnen. Etiquette is mijn tweede natuur, het gaat om een manier van leven, waar nu steeds minder aandacht aan besteed wordt. Maar een tafel die gedekt is volgens de etiquette in combinatie met de wellevendheid die daarmee gepaard gaat, maakt werkelijk een wereld van verschil.

Wie meer wil weten over de realisaties van Nadine Winten kan op Feriatus terecht. Een aantal gelukkigen onder ons wisten misschien zelfs haar boek ‘De perfecte tafel’ te pakken te krijgen, maar dat is nu helaas helemaal uitverkocht. Nadine Winten is momenteel druk bezig met de realisatie van een tweede boek, ‘Het perfecte Feest’, dat in november of februari gelanceerd zal worden. Wij houden je op de hoogte.

Reageer