blender tips

De ene blender is de andere niet, en daarom is het ook niet altijd gemakkelijk om net dat toestel te vinden dat perfect aansluit bij jouw verwachtingen. Daarom proberen we jou aan de hand van deze tips alvast de goede richting in te sturen.

1Functie van het toestel

Een belangrijke eerste vraag die je jezelf moet stellen is waarvoor je de blender wil gaan gebruiken. Wil je er smoothies cocktails mee maken, waarbij uiteraard ijs gecrusht moet worden, let er dan op dat de blender zeker uitgerust is met hiervoor voorziene mesjes. Niet alle blenders kunnen namelijk harde materialen zoals ijs aan.

Wil je er ook warme dranken zoals soep of sauzen mee bereiden, dan is een blender met een glazen kan aangewezen. Sommige van deze blenders hebben een specifieke kookfunctie.

2Maataanduiding en schenktuit?

De meeste blenders hebben wel een mengbeker met daarop een maataanduiding en een schenktuitje, die het gebruik van de blender toch grondig vergemakkelijken, maar let hier zeker op bij aankoop van een nieuwe blender.

3Afneembare mengbeker

Sommige mengbekers zijn afneembaar, dat wil zeggen dat je ze kunt losschroeven van de voet van de machine, met daarin de motor, wat het inschenken toch wel verlicht.

4Materiaal van de mengbeker

Een glazen beker is voor een blender de beste oplossing. Kunststoffen bekers kunnen toch na veelvuldig gebruik gaan verkleuren of misschien zelfs smaken afgeven.

5Helder sap

Bepaalde toestellen zijn uitgerust met een fijne zeef om pitjes van aardbeien of ander fruit tegen te houden. Let ook hierop als je liever geen sapjes drinkt met daarin pitjes.

Advies: Maak betere smoothies of sapjes met de vacuümblender

6Gemakkelijk te reinigen

Een van de belangrijkste redenen waarom toestellen zoals de blender na aankoop vaak in de kast belanden, is de reinigingsbeurt achteraf. Want niemand heeft zin om na het klaarmaken van een milkshake eerst nog een half uur de blender schoon te maken. Controleer daarom of alle onderdelen, zoals de beker, de mesjes en het motorblok gemakkelijk uiteen gehaald kunnen worden en welke onderdelen vaatwasserbestendig zijn.

Hou er overigens ook rekening mee dat wanneer je groenten wilt gaan versnijden met de hand, je daarvoor een snijplankje, een mesje en een kommetje nodig hebt. Een blender bestaat ook uit drie verschillende onderdelen, dus komt het uiteindelijk op hetzelfde neer: je hoeft slechts drie voorwerpen af te wassen.

7Deksel met vulopening

De meeste toestellen zijn nu ook al voorzien van een deksel met een vulopening, waardoor je op een veilige manier tijdens het blenden ingrediënten kan toevoegen.

8Kies zeker voor een blender met regelbare snelheden

Dit kan erg handig zijn wanneer je bijvoorbeeld pesto wilt maken met je blender. Pesto is immers droog (meestal voeg je om die reden wat vloeistof toe aan het mengsel) waardoor de blender wat meer tijd nodig heeft en waardoor in het begin enkel de ingrediënten aan de onderkant worden vermalen. Zodra het toestel goed van start is gegaan, kan je de snelheid bijregelen.

9Sommige toestellen zijn voorzien van een ‘pulsestand’

Dit is een soort van momentschakelaar, een drukknop ook, die je moet indrukken om het toestel te laten functioneren. Druk je deze knop niet in, dan gebeurt er niets. Op die manier kan je voorkomen dat het mengsel in de blender te lang gemengd zou worden, wanneer je het toestel aanzet en afgeleid wordt wanneer de telefoon net overgaat, bijvoorbeeld. En kan je bovendien ook gemakkelijk ingrediënten bijvoegen zonder het toestel telkens af te zetten.

10Wattage

Het aangewezen wattage voor een krachtige blender komt neer op 600 à 800 W.

Bekijk hier alle blenders

Reageer