kerst

De kerstperiode is de gezelligste periode van het jaar. En dat zien we ook graag weerspiegeld in ons interieur én onze kersttafel. De originele ideeën voor de feestelijk gedekte kersttafel van Nadine Van Winten, professionele partyplanner én tafelexperte, zijn voor ons het ideale vervroegde kerstgeschenk … .

Nadine Van Winten is een bron van inspiratie voor elke amateurdecoratrice. De zaakvoerster van Feriatus dekte al menig tafel op de meest luxueuze feesten, bracht al een fantastisch fotoboek over haar realisaties uit en binnenkort volgt er nog ééntje. Haar tips voor de kersttafel worden gekoesterd, en heel binnenkort door ons in de praktijk uitgevoerd.

Tip 1: Alle kleuren zijn trendy

kerst1

Paars, rood, groen, zilver, goud of petroleumblauw, we hoeven ons deze kerst niet af te vragen of de kerstdecoratie die we twee jaar geleden hebben aangekocht nog wel helemaal up-to-date is. Want … werkelijk alles is toegelaten. “In principe kan je ook heel wat inspiratie opdoen in de modewereld. De kleuren die op de catwalk aan bod komen, zullen immers ook automatisch hun weg vinden naar ons interieur.”

Tip 2: De ideale kleurenmix

kerst2

Sommige kleuren matchen buitengewoon goed. En daar behoren ook een aantal zeer traditionele kleurencombinaties toe. Zo zal het interieur van onze tafelexperte thuis volledig in rood en groen gehuld zijn, een kleurenmix die onlosmakelijk met kerst verbonden is. “Wie zich tot de iets klassiekere stijl aangetrokken voelt, zal wel wat voelen voor conventionele kleurenmixen, zoals rood met groen of zwart met wit. Paars is dan weer een zeer hedendaagse kleur, die in combinatie met bruin, zilver en zelfs oudroze zeer mooi tot uiting komt. Een paars tafellaken met zilveren bestek en een zilveren kandelaar oogt zeer rijkelijk. Ook oranje en bruin matchen goed. Of wat dacht je van bruin met petroleumblauw.”

Tip 3: Gebruik nooit meer dan drie kleuren

kerst3

“Bezoek je één dezer dagen een decoratiewinkel, dan valt het je ongetwijfeld op dat ook de kerstdecoratiestijl uit de jaren zestig en zeventig opnieuw hip is. Eén van de belangrijkste kenmerken van deze stijl is de kakofonie aan kleuren. Ik hou me echter aan de standaardregel om maximaal drie verschillende kleuren met elkaar te combineren. Eén overheersende kleur met twee andere kleuren in een bijrol. Het tafelkleed is het allergrootste kleurvlak, en moet bijgevolg de overheersende kleur aannemen. Ik schets even het voorbeeld met een bruin tafelkleed, met daarbij een oranje onderzetbord en zilveren bestek. Dit vul je verder aan met oranje bloemetjes en/of theelichtjes en donkerbruine servetten.”

Tip 4: De feesttafel moet VOORAL passen in het interieur

kerst4

“Heeft je woning een moderne look, dan dient je tafeldekking daarbij aan te sluiten. Ook de kerstboom moet bij jouw gedekte tafel passen. Hangen er paarse kerstballen in de boom, dan moet paars ook deel uitmaken van het kleurenpalet van de tafel. Gebruik je strikjes in de boom, voorzie dan de opgerolde servetten ook van een strik.”

Tip 5: Een feesttafel zonder bloemen kan niet

bloemen

Kerstrozen mogen dan wel heel klassiek zijn, daarom zijn ze zeker niet minder mooi. En budgetvriendelijk zijn ze bovendien ook. “Rozen mogen er altijd wel wezen. In de kerstperiode zijn er zeer bijzondere varianten verkrijgbaar, in verschillende kleurschakeringen of met goud bespoten, … . Goedkoop zijn ze niet, maar rozen houden best wel lang, zodat je er een heel eind van kunt blijven nagenieten. Ook een calas is zeer mooi op tafel. Eén bloempje in een klein vaasje komt prachtig tot zijn recht.

Tip 6: Een aangename sfeerverlichting is essentieel

kaarsen

Kies je voor een kandelaar, zorg er dan voor dat die het zicht op de andere tafelgenoten niet belemmerd. “Een kandelaar moet ofwel voldoende hoog zijn dat hij boven de hoofden uitstijgt of net een heel stuk onder de ooghoogte blijven. Een kandelaar plaats je ook steeds tussen twee borden in. Nooit voor een bord, ongeacht de grootte ervan.” Wie niet houdt van kandelaars, kan creatief met theelichtjes aan de slag. Gemakkelijk zat voor om het even welk kleurenthema, want ze zijn er in alle denkbare kleuren aan zeer gunstige prijzen. Per persoon mag je één kaarsje plaatsen. Hoe en waar je ze plaatst, kan je vrij kiezen. Of in het midden op één rij, in groepjes van drie of eentje voor elk bord, dat maakt allemaal niet zoveel uit. Werk je met verschillende kleuren op tafel, dan is het wel leuk om ook de houdertjes in twee verschillende kleuren bijeen te zetten. Gebruik echter nooit geurkaasjes. De geur van vanille in combinatie met wild zal de eetlust niet bepaald bevorderen.”

Tip 7: Verlies jezelf niet in de aankoop van kerstdecoratie

geld

Een kersttafel decoreren hoeft niet veel te kosten. Koop je nieuwe kerstballen, voorzie er dan een paar extra voor op tafel. Andere attributen die je in de boom ophangt, zoals parelkettingen, pluimpjes of pauwenveren, ook die kunnen op tafel herhaald worden. Kaarsen en kaarshouders zijn er in alle mogelijke kleuren, en die zijn helemaal niet duur, zoals hierboven reeds vermeld. Of wat dacht je van linten en strikjes, die nu zowat overal in de winkels te vinden zijn. Verder heeft ook de natuur heel wat te bieden: hulst, dennenappels, dennentakken, … .

Tip 8: Stoffen servetten zijn een surplus

servietten

Toegegeven, het is zoveel handiger om te kiezen voor papieren servetten, want die kan je gewoon weggooien en hoef je niet te wassen. Maar niets kan tippen aan het stoffen servet. ‘Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor witte servetten. Die kan je op veel hogere temperaturen wassen dan gekleurde servetten. Zwarte of bruine servetten zien er ook bijzonder stijlvol uit, maar die zien er na tien wasbeurten bijlange zo goed niet meer uit.”

Tip 9: Een klassieke tafel vraagt om een tafellaken

tafelkleed

Wie een prachtige tafel in huis heeft staan, zal die misschien niet willen afdekken met een tafellaken. Placemats of tafellopers zijn dan meer aan de orde. Kies je wel voor een tafellaken, weet dan dat je niet meteen twintig verschillende kleuren dient aan te kopen. Met behulp van een stuk voering in een bepaalde kleur, waarover je vervolgens een wit tafelkleed overheen hangt, heb je op een goedkope manier een kleurelement aan de tafel toegevoegd.

Tip 10: Met de grillplaat op tafel wordt de tafeldecoratie bijzaak?

gourmet

Haal je op kerstdag ook steevast een gourmettoestel, fonduestel of grillplaat boven, dan zal de tafeldecoratie heel beperkt dienen te blijven. Of toch niet? “Een middenstuk zal je niet op tafel kunnen plaatsen, het zal hem eerder om de details gaan. Kleine bloempotjes of vaasjes, waarin net één bloempje past, kan je gemakkelijk een plaatsje geven op de tafel zonder gehinderd te worden. Of je kan de servetten netjes oprollen en voorzien van een bloempje. Het hoeft niet veel te zijn. Eén laatste tip nog: haal zeker niet je allermooiste tafellaken boven. Vetvlekken op lichte kleuren krijg je er namelijk nooit meer uit. Tenzij je het tafellaken in de kookwas kunt wassen. Een tafelkleed uit zijde of organza, die kan je al helemaal niet heet gaan wassen en zijn naar de vaantjes na een gourmetsessie. ”

Reageer