Shepherd’s pie: een Britse klassieker waar iedereen een eigen draai aan geeft. De lekkerste wijze is volgens ons ook de meest simpele. Vers gehakt, fijne groentjes en een lekkere, romige puree.
Dit is uitgelezen comfort food om de eerste herfstmaanden mee in te zetten.
Ingrediënten
Geschikt voor 6 porties:
- 1 rode ui
- 1 wortel
- 2 tomaten
- 200 g doperwten
- olijfolie
- 500 g gemengd gehakt
- 1,5 kg aardappelen
- kookroom
- boter
- gratinkaas
- zeezout
- peper
Bereiding
Hak de wortels in fijne blokjes, versnipper de ui en snijd de tomaten in schijfjes. Verwarm een grote pan op medium warmte met olijfolie. Voeg hierbij eerst de ui en wortelen toe, na 10 minuten het vlees.
In een traditionele Shepherd’s pie wordt dikwijls lamsgehakt gebruikt, en wordt er dikwijls rozemarijn toegevoegd aan het geheel. Het is maar wat je het lekkerste vindt. Roer af en toe terwijl het gehakt gaart, en voeg naar het einde toe de erwtjes, peper en zout toe naar eigen smaak. Lekker is ook een toevoeging van paprikakruiden of nootmuskaat.
Terwijl het gehakt op een laag vuurtje suddert, schil en snijd je de aardappelen. Kook de aardappelen zo’n 15 minuten totdat ze helemaal zacht zijn. Giet vervolgens af en pureer de aardappelen met een flinke scheut room, klontje boter en een snuifje zout.
Verwarm de oven op 200°C. Verdeel intussen het gehakt gelijkmatig over de bodem van een ovenschotel. Deze bedek je met de schijfjes tomaat. De tomaat geeft een frisse, zure toets en zorgt voor een leuk laagje. Doe wat zout en peper op het laagje tomaat. Je kunt ook hier wat blaadjes rozemarijn toevoegen, of bijvoorbeeld een extra laagje kaas leggen. Hierna volgt het laagje puree. Werk af met een beetje peper en gratinkaas.
Serveertip: presenteer een vierkante portie Shepherd’s pie met gestoomde, afgekruide broccoli of prinsessenbonen. Het ideale drankje? Een glaasje Bordeaux, Zuid-Franse Côtes-du-Rhône of indien je lamsgehakt hebt gebruikt – een goede rode Spaanse rioja. Bon appetit!
Fan van onze Shepherd’s pie? Cuizine.be verrast je elke zondag met een lekker recept, gecreëerd met de tools van onze partners op Niwzi.