Met meer dan 20 verschillende modellen om uit te kiezen, bevat de Spitzenklasse Plus collectie van WMF de juiste messen om chef-koks hun heerlijke gerechten in alle vertrouwen mee te laten voorbereiden. Het gamma is uitgebreid: Van een klassiek chefmes, tot een stevig broodmes of een eenvoudig office mesje, maar ook een Chinees chefmes is beschikbaar. Gemaakt uit gesmeden staal met klinknageltjes in het handvat, liggen ze comfortabel en veilig in de hand en zal je onder de indruk zijn van hun professionele ontwerp.

Gebruik het juiste mes voor elke klus

Weet je niet goed waarvoor elk mes precies dient, waardoor je steeds naar jouw vertrouwde schilmesje grijpt voor alle snijwerk? Hieronder geven we je een mooi overzicht van alle mogelijke messen en hun specifieke doel.

1

Lardeermes

Met een dun, licht afgerond lemmet is een lardeermes bijzonder goed geschikt voor het snijden van vlees, worst en kaas. Larderen betekent het insteken van stroken bacon in mager vlees om uitdroging te vermijden tijdens het roosteren. Dit mes kan ook gebruikt worden om plakjes of blokjes worst of kaas te snijden.
Snijtechniek: Gebruik het om diepe inkervingen te maken. Met dit mes voorkom je het scheuren van de vezels van het vlees.

2

Office mes

Dit is een onmisbare partner in de keuken! Het korte lemmet betekent dat het perfect is voor het reinigen en snijden van sla, groenten en fruit.
Snijtechniek: Doordat dit mes korter is, is het zeer gemakkelijk te hanteren. Of je nu wortelen op een snijplank wilt snijden of verwelkte blaadjes sla wilt verwijderen, het office mesje maakt er een eenvoudige taak van.

3

Vleesmes

Plan je om een malse filet of gebraad voor te schotelen? Dan is een vleesmes één van de belangrijkste in het messenblok. Met het lange, rechte lemmet zal je de grotere gewrichten van gebraad kunnen te lijf gaan, maar ook een grote vis en pluimvee worden moeiteloos gesneden.
Snijtechniek: Zacht vlees of gevogelte moeten met lange snijbewegingen gesneden worden. Korte, scheurende sneden maken namelijk de vezels van het vlees kapot.

4

Chefmes

Het chefmes is de praktische allrounder in de keuken en hou je steeds dichtbij de hand om te hakken of te snijden. Met het brede, krachtige mes hak je verse kruiden en knapperige groenten met evenveel gemak. Harde noten kunnen ook zonder moeite in blokjes gesneden worden.
Snijtechniek: De ritmische, schommelende beweging die door professionele chefs wordt gebruikt is niet moeilijk te beheersen, maar vergt wel enige praktijk. Plaats de punt op het werkoppervlak en verplaats het middelste deel van de snijkant op en neer. Met een chefmes is het ook belangrijk om ingrediënten netjes te snijden. Vermijd pletten of scheuren want hierdoor gaan belangrijke vloeistoffen van de ingrediënten verloren en kan het product uitdrogen tijdens het koken.

5

Brood- en multifunctioneel mes

Een zachte croissant met confituur, vers wit brood met een knapperige korst of een heerlijk vers brood van de warme bakker, belegd met wat kaas en salami en de brunch is klaar! Met behulp van een broodmes kun je zowel harde korsten als zacht gebak aansnijden zonder ze te pletten.
Snijtechniek: De gekartelde rand zorgt ervoor dat het mes in een volledig rechte lijn snijdt zonder dat het lemmet uitglijdt. Als je eenmaal door de korst hebt gesneden, zal het zachte brood ook niet geplet worden. Gewoon blijven snijden met zaagbewegingen tot de snede loskomt. Dezelfde techniek kan ook worden gebruikt om harde salami of kaas eenvoudig te snijden.

6

Chinees chefmes

Dit Aziatisch mes heeft een groot, recht lemmet en kan voor alle taken gebruikt worden: snijden, hakken, blokjes snijden van vlees, groenten en kruiden. Het brede mes is ideaal voor het overdragen van de ingrediënten in een kom, pan of pot.
Snijtechniek: Het lemmet is in de vorm van een hakmes en ietwat afgerond aan de voorkant. Om bijvoorbeeld kruiden te hakken, hou je de handgreep in de ene hand en plaats je de andere hand aan de voorkant van het mes. Hierdoor zal je gemakkelijk kleine en snelle hakbewegingen kunnen maken. Hoewel dit een veelzijdig mes is, is het beter om een aangepast hakmes te gebruiken om door botten te snijden.

7

Schilmesje

Een belangrijke metgezel voor de fans van groenten en fruit: een schilmesje maakt van de voorbereiding van deze gezonde ingrediënten kinderspel! Dankzij het snavelvormig, gebogen mes schil je bijzonder gemakkelijk in dunne laagjes en het is net onder de schil waar de meeste vitaminen zich bevinden.
Snijtechniek: Hou de appel, peer,… stevig in je ene hand en het mes in de andere. Beweeg met het mes rond het ingrediënt om de schil te verwijderen. Met de punt van het mes haal je oogjes uit een aardappel of kerf je een eng gezicht uit een pompoen met Halloween.

8

Groentemes

Net als een chefmes, is het groentemes uiterst veelzijdig. Het wordt vooral gebruikt voor het reinigen en bereiden van groenten, sla of champignons.
Snijtechniek: Snij stevige groenten door een gelijke druk uit te oefenen van boven naar beneden met behulp van het achterste gedeelte van het mes. Hierdoor breng je je kracht het meest effectief over.

9

Santoku mes

De speciale vorm van het lemmet werd afgeleid uit de messen van de Japanse chefs. Santoku betekent 3 deugden die zinspelen op het feit dat dit speciaal soort mes ook geschikt is voor het snijden en hakken van vlees, vis en groenten.
Snijtechniek: De eenvoudige rug van het mes vormt één enkele lijn met het handvat. De scherpe rand van het mes strekt zich ver onder het handvat om de vingers voldoende ruimte te geven onder het handvat. Doordat de punt van het rechte lemmet neerbuigt naar de scherpe rand, kan het Santoku mes ook gebruikt worden om te snijden. Voer een lichte druk uit om het voedsel niet te pletten.

Maak kennis met de Spitzenklasse Plus serie van WMF:

Klik hier om producten in te laden

bron: WMF

Reageer