Photo credits: Charlie Philips

BRITA en WDC (Whale and Dolphine Conservation) slaan de handen in elkaar om mensen op te roepen minder wegwerp plastic te gebruiken. Zo vermijden we dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zal zijn!

Verander nu van levensstijl

Elke minuut wordt er wereldwijd 24 ton plastic in de oceanen gedumpt. Dit heeft fatale gevolgen voor vissen, dolfijnen, walvissen en andere levende wezens in de oceanen…
Hoog tijd dus dat zowel overheden als bedrijven én ieder individu bewust minder plastic wegwerpplastic gaat verbruiken. In 2016 besloot BRITA om samen te werken met het WDC, ‘s werelds grootste non-profit organisatie die instaat voor de bescherming van walvissen en dolfijnen over de hele wereld. Samen brengen zij de boodschap dat er dringend wat moet veranderen aan onze levensstijl en het overmatig gebruik van plastic. Een studie toont aan dat, indien we het gebruik van plastic niet drastisch gaan verminderen, er tegen 2050 meer plastic dan vissen in de oceanen gaan zijn.

De ecologische voetafdruk van 1L BRITA gefilterd water ligt namelijk 27 keer lager dan dat van 1L flessenwater, omdat je een herbruikbare waterfilterkan gebruikt in plaats van losse flessen. BRITA is er bovendien trots op dat zij al over recycling nadachten vóórdat het een trend werd: de BRITA filterpatronen zijn bovendien 100% recycleerbaar!

BRITA en WDC, een partnership ten voordele van de oceanen

Het WDC heeft zich 4 doelen gesteld:

 1. Een einde maken aan gevangenschap van walvissen en dolfijnen
 2. Het stoppen van de walvisvangst
 3. Het voorkomen van verstrikking netten
 4. Het creëren van een gezonde zee

BRITA heeft besloten een actieve bijdrage te leveren aan dit laatste punt en wil samen met het WDC de aandacht vestigen op de desastreuze gevolgen van plastic in onze oceanen. Zo willen beide partijen mensen aanzetten om hun dagelijkse gewoontes, met nadruk op het gebruik van minder wegwerp plastic, dringend aan te passen.

Voor BRITA betekent de samenwerking veel meer dan het beschikbaar stellen van financiële middelen. Het doel is om gezamenlijk aandacht te vragen voor het verwoestende effect dat plastic heeft op onze oceanen. Zo is eerder de ‘Less Plastic is More’ campagne opgezet waarbij het WDC lesmateriaal ter beschikking heeft gesteld om kinderen al in een vroeg stadium bewust te maken van hun plastic gebruik.

BRITA wil consumenten continue laten stilstaan bij hun levensstijl en het water dat zij drinken. Natuurlijk willen zij dat iedereen een herbruikbare waterfilterkan of duurzame waterfilterfles aanschaft, want als je dagelijks met zoveel passie met water werkt, dan ligt de oceaan je nauw aan het hart. Zo kunnen ook de volgende generaties nog genieten van het prachtige leven in de zee!

Wat kun jij doen om het plastic in jouw dagelijks leven te reduceren?

 • Plastic zakjes van de supermarkt kunnen volledig vermeden worden door herbruikbare, katoenen/stoffen zakjes te gebruiken.
 • Geef voorrang aan glazen en herbruikbare potjes wanneer je sausen of dips koopt. Je kunt er makkelijk een etiket van papier op kleven, zodat je weet wat er precies in zit.
 • Maak zelf een aantal eenvoudige producten en bewaar ze in herbruikbare potjes of kommetjes. Denk hierbij aan mayonaise, granola of pesto.
 • Wanneer je boodschappen gaat doen, neem je een herbruikbare tas mee, maar ga ook eens naar de markt of de biowinkel.
 • Vermijd flessenwater en gebruik in de plaats hiervan een waterfilterkan of waterfilterfles van BRITA; die zijn er voor onderweg, thuis, op tafel en in de koelkast.
 • Geef je kinderen een lunchtrommel mee in plaats van een (voor)verpakte lunch.
 • Zeg nee tegen een plastic rietje in je drankje. Koop roestvrij stalen of bamboe rietjes en stop die in je tas, zo heb je altijd een rietje bij de hand.
 • Warme (en koude) dranken voor onderweg, maar ook op kantoor kan je best in herbruikbare meeneembekers of -flessen verbruiken. Denk aan al die plastic bekertjes uit de automaat die je zo kan vermijden, maar ook aan de potjes melk. En je koffie of thee blijft zo ook langer warm.
 • Gebruik een zeepblok onder de douche in plaats van vloeibare zeep die in plastic flesjes wordt verkocht. Ook shampoo kun je tegenwoordig in de vorm van een shampoobar kopen.
 • Snacks zitten vaak verpakt in plastic zakjes. Probeer eens zelf wat originele snacks te maken zoals popcorn, zelfgebakken koekjes of wafeltjes, fruit en crumble. Kopen noten aan de kilo in een vers winkel, of maak zelf ijsjes: dat is zo makkelijk en je kan de smaken helemaal zelf bepalen!
 • Raap plastic op tijdens een wandeling. Klinkt misschien een beetje gek, maar het is zo gemakkelijk!

Het uitgebreide gamma van BRITA vind je op Niwzi.be:

Waterfilterkannen:

Klik hier om producten in te laden

Waterflessen:

Klik hier om producten in te laden

Reageer