Lien Willaert

De ideale remedie tegen extra kilo’s is een gezonde voeding. Vergeet het sapdieet of de ban op koolhydraten. Met ‘Vluggertjes in de keuken’ helpt Lien Willaert ons op het rechte pad. En wat meer is, ze reikt ons recepten aan die we in minder dan dertig minuten kunnen klaarmaken, zodat gezond eten geen extra inspanningen vergt.

Gezonde voeding is de beste remedie

De feestdagen mogen dan wel een plezier zijn voor de smaakpapillen, onze lijn heeft er enkel onder te lijden gehad. Maar zomaar overschakelen op sla en soep, en het ene dieet na het andere uittesten, daar doen we niet aan mee. Ook Lien Willaert is dezelfde mening toegedaan. Zij is immers een fervente aanhanger van de klassieke dieetleer, die ze op quasi religieuze wijze predikt. Die beroept zich niet op miraculeus gewichtsverlies door middel van uithongerpraktijken, maar ziet een gezonde voeding als de beste remedie tegen extra kilo’s en strenge diëten – die we allemaal verfoeien en ons op het einde van de rit toch niets opleveren. Diëten haalt niets uit. In ons lichaam zit immers een overlevingssysteem ingebouwd, dat bij momenten van schaarste – wanneer we dus veel minder eten opnemen – op de zogenaamde spaarstand overschakelt. Het lichaam verbruikt slechts een absoluut minimum aan calorieën en de rest slaat het op als vetreserve voor een volgend moment van schaarste. Dat verklaart het jojo-effect dat zo vaak voorkomt bij personen die op dieet gaan”, zo stelt Lien.

In principe mag je dus slechts 20% minder eten dan normaal. Een vrouw heeft per dag ongeveer 2000 calorieën (cal) nodig om te kunnen functioneren, een man heeft er dan weer 2500 nodig. Als vrouw kan je dus de inname van calorieën tot 1600 per dag beperken, zonder het lichaam te kort te doen. “De recepten in mijn kookboek bevatten per gerecht minder dan 500 cal. Zelfs met een tweede portie bijgerekend. Een normale maaltijd zal algauw tot 600 à 650 oplopen, wist je dat een broodje gezond zo’n 700 cal bevat? Nochtans is het echt gemakkelijk om te besparen op calorieën. Zo ben ik gerecht per gerecht gaan ontleden en heb ik er de bestanddelen die de meeste calorieën bevatten, gewoon weggelaten en vervangen door gezondere alternatieven. Eenvoudig toch?”, aldus Lien.

Lien Willaert

Creatief

Het mag dan wel eenvoudig klinken, het vergt ook best wat creativiteit. Want wat doen we met pesto? “Dan vervangen we gewoon de olie door water. Dat is perfect mogelijk omdat de pijnboompitten en de Parmezaanse kaas op zich al heel veel natuurlijke olie bevatten. En sauzen, die dikken we in met gekookte groenten. Een roux, die we standaard als bindmiddel gebruiken, bevat immers bloem en die herbergt dan weer veel calorieën. Bovendien slaag je er op deze manier ook wel in om de botersmaak beter te behouden aangezien je die slechts op het einde aan de saus zult toevoegen. Gezonder eten wil dus helemaal niet zeggen dat we aan smaak moeten inboeten. Of dat we desserts en andere lekkernijen voorgoed van ons menu moeten schrappen.”

Daarnaast kan je ook een groot verschil maken als je in de winkel reeds de juiste keuze maakt. We hoeven helemaal niet te fanatiek elk etiket op calorieën na te lezen, maar door bewust te kiezen, kom je al een heel eind. Schouderham van bepaalde merken, bijvoorbeeld, kan tot drie keer meer calorieën bevatten dan beenham. Ook bij melkproducten is er een groot verschil merkbaar tussen volle, halfvolle of magere melk of yoghurt. Tellen klinkt velen misschien wat radicaal in de oren, maar dat is het niet. Een kleine rekensom: met twee maaltijden van Lien bekom je gemiddeld 750 cal, met daarbij het ontbijt nog eens 350 cal en dan hou je nog 500 cal voor een tussendoortje of een glaasje wijn of frisdrank.

“Diëten haalt niets uit. In ons lichaam zit immers een overlevingssysteem ingebouwd, dat bij momenten van schaarste, wanneer we dus veel minder eten opnemen, op de zogenaamde spaarstand overschakelt.”

Wat wanneer je buitenshuis eet?

Gezond eten is uiteraard niet zo moeilijk als je zelf je eten bereidt, maar wat wanneer je veel etentjes en restaurantbezoeken op de agenda hebt? Als je maar twee keer in de week op restaurant gaat, trek je dat met eigenbereide gerechten gemakkelijk terug recht. Bovendien is het zeker niet slecht om na drie dagen gezonde voeding de vierde dag opnieuw normaal te eten zodat je je verbranding op peil houdt. Maar in mijn kookboek heb ik ook een aantal leuke tips verzamelt die je in het achterhoofd kunt houden tijdens het restaurantbezoek. Zo blijf je het best van de broodjes af. Eén klein sneetje stokbrood bevat namelijk al 50 cal, zonder boter welteverstaan.” Ook het lijstje met het calorieëngehalte van de meest voorkomende cocktails is best handig. Is een Mai Tai jouw lievelingscocktail? Jammer, die is de allergrootste caloriebom, misschien hoog tijd om een andere cocktail uit te testen … . Of mogelijkerwijs kan je je er wel eentje permitteren als je het bij de voedingsmethodiek van Lien houdt.

Wat wanneer je weinig tijd hebt?

Zoals je uit de titel van het boek kunt afleiden, ligt de nadruk op gezonde voeding die bovendien snel kan bereid worden. De tijd die je effectief aan het werk bent, wordt bij elk gerecht beperkt tot maximum dertig minuten. Bij elk gerecht staat overigens een tijdsindicatie vermeld. Zo zie je maar, gezonde voeding valt perfect te verzoenen met een snelle bereidingswijze. Vergeet die frituur of broodjeszaak, de tijd die je benut om tot aan de frituur/broodjeszaak te rijden en in de rij aan te schuiven, levert achter het kookvuur zoveel meer gezond lekkers op.

In het begin van dit artikel hadden we het reeds over het aantal calorieën, die je per dag mag/moet opnemen. De lancering van het kookboek – 2 februari – zal bovendien gepaard gaan met het online verschijnen van de website www.lienwillaert.be. Hier kan je expliciet op basis van jouw persoonlijke gegevens (lengte, leeftijd, geslacht, zitactiviteiten, sportactiviteiten, …) berekenen hoeveel calorieën je per dag mag eten. Gezond het nieuwe jaar in, het vergt slechts een kleine inspanning. Gooi jouw eetcultuur volledig om, maar blijf genieten van lekker – en vooral gezond – eten. Als dat geen goede voornemens zijn … .

Uitgegeven bij Stichting Kunstboek
ISBN nr 978-90-5856-400-9
Prijs 19,95 euro

 

Reageer