Een keukenmes moet goed en op de juiste manier onderhouden worden, wil het zijn scherpte en dus snijprestatie bewaren. Er zijn drie verschillende manieren om je messen scherp te houden, of zelfs scherper te maken.

Je kan een keukenmes laten slijpen bij een professionele slijper, het keukenmes zelf slijpen met een wetsteen of het keukenmes aanscherpen met een aanzetstaal.

Bij het slijpen van een mes haal je er materiaal van af, terwijl je bij het aanscherpen via een aanzetstaal geen materiaal verwijdert, maar net op microscopisch niveau de snede opnieuw zal rechtzetten. Het geeft de indruk dat het mes aangescherpt is, maar dat klopt niet.

Wil je messen van thuis uit kunnen slijpen, dan kan je met een wetsteen aan de slag. In tegenstelling tot een aanzetstaal, slijp je de messen effectief bij. Een bot mes krijg je niet meer goed bij een aanzetstaal. De regel is: de slijpsteen of aanzetstaal moet telkens harder zijn (vermeld op de doos) dan het te slijpen lemmet en de ondergrond zachter.

Slijpen met een wetsteen vergt wel een grote dosis geduld. Weet dat dit klusje niet in enkele minuten geklaard is. Het mes dient meermaals over de steen gehaald te worden vooraleer het effectief scherper zal aanvoelen. 

Een tip: laat de wetsteen vooraf een vijftiental minuten in water liggen – tot geen luchtbelletjes meer overblijven. Zorg dat de steen ook tijdens het slijpen continu nat is en slijp zowel de rechterkant als de linkerkant zorgvuldig heen en weer. Wetstenen zijn er in diverse breedtes, korrelgroottes en combinaties. Een korrelgrootte van 800-1000 is medium en ideaal voor een beginner.

Wie echter professionele resultaten wenst, kan beter een bezoekje aan een professionele messenslijper in de agenda inplannen.

Ontdek meer dan 1000 messen op Niwzi.be