Je zou al gauw denken dat elke kaas met eender welk mes uit de besteklade te snijden is. Nee, zeker niet! Al die verschillende kaasmessen hebben wel degelijk een functie. Wat dit is, leggen we je graag hieronder uit. Dan weet je de volgende keer dat je je familie en vrienden met een kaasplankje verrast, precies welke messen hierbij horen.

De structuur bepaalt veel

De structuur van de kaas bepaalt welk type mes daar het beste bij past. Een mes moet voor een zachte brie namelijk andere eigenschappen bevatten, dan voor een harde Parmezaanse kaas. Je kunt het een beetje vergelijken met het snijden van brood en een appel; beiden hebben een geheel andere structuur. Een brood snij je niet met een schilmesje en een appel ook niet met een broodmes. Het is natuurlijk wel mogelijk, maar erg prettig zal het niet zijn.

Een optimale smaakbeleving

Dus hoe beter het mes bij de structuur van de kaas past, hoe gemakkelijker en fijner het snijden ervan zal zijn. Daarnaast kan het invloed hebben op de smaak van de kaas. Een Parmezaanse kaas moet je bijvoorbeeld niet snijden, maar breken. Door een stukje Parmezaanse kaas af te breken, behoudt het zijn korrelige structuur. Hierdoor zal het veel smaakvoller zijn dan wanneer je het zou afsnijden of schaven.

 Welk mes past bij welk type kaas?

Om je een goed beeld te kunnen geven van welk type mes bij welk type kaas hoort, gebruiken we de Monaco+ collectie van Boska als voorbeeld. Deze complete lijn is ontstaan uit meer dan 120 jaar aan ervaring in het maken van kaastools. Alle eigenschappen die het snijden zo prettig mogelijk maken, zijn in de collectie verwerkt. Zo zorgt het wafelpatroon en de non-stickbehandeling die de messen gehad hebben, voor minder weerstand tijdens het snijden. ook heeft de Monaco+ lijn meerdere Red Dot Design Awards gewonnen; de Oscars onder de design prijzen die beoordeeld zijn op zowel design als functionaliteit.

De Monaco+ messen zijn gerangschikt op basis van de hardheid van de kaas. Zo gebruik je het mes met het nummer 1 voor de meest zachte kaas en 9 voor de hardste kaas.

Handig: behalve het nummer, lees je in het mesblad ook voorbeelden van kazen waarvoor het mes geschikt is.

 

 

1. Nr 1: Smeermes Monaco+

Klik op de foto om de verkooppunten te kennen.

Geschikt voor: smeerbare kazen, zoals verse roomkaas en zachte geitenkaas. Daarnaast ook perfect voor o.a. paté, (kruiden)boter en pesto.

Speciale eigenschappen: doordat het blad buigzaam is, zal het mes tijdens het smeren lichtelijk meebuigen. Dit maakt het smeren eenvoudiger

2. Nr 2: Draadsnijder Monaco+

Klik op de foto om de verkooppunten te kennen.

Geschikt voor: zachte kazen, zoals roquefort en mozzarella. Ook handig voor o.a. paté en tofu.

Speciale eigenschappen: het snijdraad zorgt tijdens het snijden voor weinig weerstand. Hierdoor glij je gemakkelijk door de kaas heen en blijft de vorm van de kaas intact.

Ook handig: snijden met een snijdraad is heel veilig. Je kunt er niet per ongeluk mee in je vingers snijden.

3. Nr 3: Kaasmes Zacht Monaco+

Klik op de foto om de verkooppunten te kennen.

Geschikt voor: zachte kazen, zoals brie en camembert.

Speciale eigenschappen: het smalle lemmet zorgt tijdens het snijden voor weinig weerstand. Hierdoor glij je gemakkelijk door de kaas heen, blijft de kaas niet kleven en blijft de vorm van de kaas intact.

4. Nr 4: Kaasmes Halfzacht Monaco+

Klik op de foto om de verkooppunten te kennen.

Geschikt voor: zachte en half harde kazen, zoals gorgonzola en jonge Goudse kaas.

Speciale eigenschappen: de gaten in het lemmet zorgen voor minder weerstand tijdens het snijden. De kaas zal tijdens het snijden niet blijven kleven en de vorm blijft hierdoor intact.

Ook handig: aan de serveerpunt kun je een stukje kaas prikken, om de kaas vervolgens aan iemand aan te reiken. Zo raak je de kaas niet met je blote handen aan. Handig en hygiënisch!

5. Nr 5: Kaasmes Halfhard Monaco+

Klik op de foto om de verkooppunten te kennen.

Geschikt voor: half harde en harde kazen, zoals belegen Goudse kaas en cheddar.

Speciale eigenschappen: gebruik de serveerpunt om een stukje kaas aan te prikken. Zo reik je iemand kaas aan, zonder er met je blote handen aan te zitten. Extra hygiënisch!

6. Nr 6: Kaasbijl Hard Monaco+

Klik de foto aan om de verkooppunten te kennen.

Geschikt voor: half harde en harde kazen, zoals Manchego en oude boerenkaas.

Speciale eigenschappen: deze tool is handig voor het verwijderen van de korst van de kaas.

Ook handig: schuif een afgesneden stukje kaas op het brede lemmet, om de kaas zo aan iemand aan te reiken, zonder er met je handen aan te zitten.

7. Nr 7: Kaasmes Comté Monaco+

Klik de foto aan om de verkooppunten te kennen.

Geschikt voor: half harde en harde kazen, zoals belegen Goudse kaas en Comté.

Speciale eigenschappen: je gebruikt je twee handen tijdens het snijden. Hierdoor blijft je hand bij het snijvlak vandaag en zul je niet per ongeluk in je vingers snijden. Extra veilig dus!

Ook handig: het mes is extra scherp geslepen, waardoor je eenvoudig met een wiegende beweging rechte stukken uit de kaas snijdt.

8. Nr 9: Kaasmes Hard Monaco+

Klik op de foto om de verkooppunten te kennen.

Geschikt voor: harde en zeer harde kazen, zoals Manchego en Pecorino.

Speciale eigenschappen: het stevige lemmet buigt niet tijdens het breken van een zeer harde kaas. Zo kun je extra kracht zetten, zonder dat het mes per ongeluk weg zal schieten.

Ook handig: de punt van het scherpe lemmet gebruik je om in de kaas te steken. Zo breek je de kaas gemakkelijk en blijft de smaak optimaal.

 

Simpel toch? Naast de Monaco+ collectie vind je bij Boska nog veel meer collecties kaasmessen. Voor deze messen gelden – ondanks dat de nummering anders kan zijn – dezelfde eigenschappen.

Extra indruk maken? Zorg dan dat je de kaas serveert op één van de Friends serveerplanken. Deze authentieke serveerplanken zijn gemaakt van Europees eikenhout, hebben een landelijke uitstraling en passen perfect bij de Monaco+ collectie.

 

Bron: Boska

Reageer