Feestelijke veenbesjes, citrus aroma’s, een kroon van groene clementinebladeren en een afdruipend glazuurlaagje… Er is niets meer dat ‘Vrolijk Kerstfeest’ schreeuwt dan de clementine en bessen kerstcake van Tala!
Deze tulbandcake krijgt zijn prachtige vorm dankzij de antikleef bakvorm van Tala. Het zit boordevol kerstsmaken en wordt gemaakt met olie, in plaats van boter. Het is makkelijk met de hand te mengen, waardoor een voedselmixer overbodig is. Probeer bij de aankoop van de clementines ervoor te zorgen dat de bladeren er nog aanhangen zodat je ze kunt gebruiken als een feestelijke kroon voor de top van de taart.
Materiaal
- Kleine steelpan
- Scherp mes
- Staafmixer
- Middelgrote mengkom
- Grote mengkom
- Handklopper
- Spatel
- Tulband bakvorm
- Koelrek
- Spuitzak met ronde spuitmond
Ingrediënten voor de cake
- 150 ml zonnebloemolie
- 4 eieren
- 2 clementines (met bladeren), gewassen
- 275 gr fijne suiker
- 350 gr zelfrijzende bloem
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 eetlepel bicarbonaat soda
- 100 gr gedroogde veenbessen
Ingrediënten voor het glazuur en de decoratie
- 100 gr poedersuiker
- 1theelepel zonnebloemolie
- Sap van 1 clementine
- Clementine bladeren (optioneel)
- 25 gr gedroogde veenbessen
Aan de slag!
Cakebeslag
- Breng water koken in het steelpannetje. Zet het vuur uit bij het bereiken van de kooktemperatuur en voeg 2 clementines toe aan water. Dek af en laten rusten gedurende 25 minuten. Giet het water af en laat de vruchten afkoelen.
- Eens gekoeld (lauw is ook goed), hak je de vruchten (schil inclusief) ruw in stukken. Verwijder de pitten en mix nog even met de staafmixer.
- In de middelgrote mengkom: meng de eieren met de olie en mix. Voeg nadien de clementines en suiker eraan toe en meng opnieuw.
- In de grote mengkom: Voeg de zelfrijzende bloem, het zout, bicarbonaat soda en het bakpoeder samen en meng voorzichtig tot dat de ingrediënten zich goed vermengd hebben.
- Voeg nu de natte ingrediënten (middelgrote mengkom) toe aan de droge en meng dit alles tot een homogene massa met de spatel.
- Voeg de gedroogde veenbessen toe aan het mengsel en opnieuw kort.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Vet de bakvorm zorgvuldig in en bestrooi met bloem. Breng het deeg over in de bakvorm.
- Bak de cake gedurende 50 minuten. Draai de cake na 30 minuten om, indien nodig.
- Draai de cake om op een koelrek en laat volledig afkoelen. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan dit tot 1 uur duren.
Glazuur
- Meng de poedersuiker met de olie en 1 eetlepel clementinesap tot een stevige pasta. Voeg wat meer sap toe indien nodig, maar hou in gedachten dat het glazuur heel dik zijn om niet te ‘verdwijnen’ in de cake.
- Breng het glazuur over in de spuitzak en duw het glazuur in een cirkel uit over de bovenkant van de cake. Herhaal dit tot u tevreden bent van het resultaat. Het glazuur zal langs de zijkanten naar beneden druppelen. Na een 15-tal minuten krijg je het finale resultaat te zien.
- Terwijl het glazuur opdroogt, hak je de clementines die gereserveerd zijn voor de decoratie in stukken en decoreer ze op de cake. Strooi de resterende gedroogde veenbessen over het geheel en plaats de clementineblaadjes in en rond het fruit.
Tala heeft alles in huis om deze heerlijke kerstcake te maken:
Reageer