Spiraalsnijders… Elke zichzelf respecterende foodie heeft er wel één in de keuken staan. En met het succes van Sandra Bekkari en Pascale Naessens lijkt de populariteit van het eenvoudige keukenspeeltje alleen maar toe te nemen.
In de handel zijn heel wat verschillende modellen te verkrijgen. Cuizine.be nam de proef op de som en onderwierp de meest verkochte snijders aan een uitgebreide test.
1. Lurch Super Spirali
De eerste spiraalsnijder in de test is deze van Lurch. Het robuuste toestel heeft rubberen antislipvoetjes en komt met 3 verschillende messen. Op die manier kan je niet enkel de klassieke noedels in twee diktes, maar ook een plakkenspiraal snijden. De extra messen kan je kwijt in een handig opbergvakje onderaan het apparaat.
Doordat de basis uitschuifbaar is kan je er meteen een hele courgette op kwijt. En met een simpele draaibeweging heb je in geen tijd perfecte courgetti.
2. GEFU Spiralfix
De GEFU Spiralfix is wat compacter, maar kan toch 4 verschillende snijwijzen aan. Nadeel is dat hij enkel met kleinere stukken werkt (max. 8 cm lang), en je voor één courgette dus in drie keer moet werken. Je moet daarenboven vrij veel druk uitoefenen om de groenten te snijden.
Er wordt een afsluitbaar opvangbakje bijgeleverd om overschotjes te bewaren. Het gehele apparaat is vaatwasbestendig. Het mes kan echter niet verwijderd worden, wat het reinigen toch wat bemoeilijkt.
3. Westmark Triolo
Dit compacte toestel heeft drie verschillende snijwijzen: naast een plakkenspiraal kan je dunne en dikke noedels snijden. De dunne zijn zéér dun en de dikke net iets te breed voor mijn smaak: de perfecte maat lijkt te ontbreken. Daarenboven werkt dit enkel met dunnere groenten, zoals wortels of courgettes uit de winkel. De uit de kluiten gewassen exemplaren uit de moestuin passen niet in de snijopening. Voordeel is dan weer dat je met een zeer klein apparaat toch drie verschillende snijwijzen binnen handbereik hebt.
4. Chef’n Twist Spiraalsnijder
Deze spiraalsnijder is alweer vrij compact en makkelijk op te bergen. Hij snijdt plakkenspiralen, dunne en dikke noedels, en werkt alleen met kleine, niet te dikke stukken. Voordeel is dat je zeer weinig druk moet uitoefenen om de groenten te snijden (zelfs bij hardere groenten als wortels en aardappels), wat de “work-out” beperkt houdt. Dit toestel is zeer eenvoudig in gebruik en design, en daardoor perfect voor wie niet te veel extraatjes nodig heeft.
5. Vin Bouquet Vegetable Slicer
De Vin Bouquet Vegetable Slicer bestaat uit twee zeer kleine toestelletjes: één om een plakkenspiraal te snijden, en één voor noedels. Hij werkt volgens het “puntenslijper”-principe: je draait de groente in de snijder en deze komt er gesneden uit. Je moet de groenten wel vrij stabiel houden om een spiraal te bekomen: bij een minder vaste hand eindig je met korte stukjes. De handgreep vonden we minder handig, omdat hij weinig grip biedt. Voordelen zijn het compacte design en het gemakkelijke schoonmaken.
6. Moha Reverso Julienne
Dit is eigenlijk een dunschiller, die door een gekarteld mes in één beweging julienne snijdt. Het mes is verschuifbaar, waardoor de snijder zowel door links- als rechtshandigen gebruikt kan worden. Daarenboven zit er aan de zijkant ook een schraper voor zeste. Dit toestel is uiterst compact en makkelijk te gebruiken. Hij is vooral geschikt voor kleine hoeveelheden en zachte groenten. Nadeel is dat je iets meer verlies hebt op de groenten, omdat je ze tijdens het snijden moet kunnen vasthouden. Afwassen lukt in no-time, en hij mag zelfs in de vaatwas.
7. Cosy & Trendy 3-in-1 Spiraalsnijder
Dit toestel is het grootste uit de test. Hij werkt volgens hetzelfde principe als de Lurch Spirali, maar is wat minder robuust. Hij komt met drie messen voor het snijden van een plakkenspiraal, dunne en dikke noedels. De messen kunnen in het toestel zelf opgeborgen worden. Ook hier is de basis uitschuifbaar, waardoor er een volledige courgette op past. Dikkere courgetten uit de moestuin kunnen daarenboven gemakkelijk op de snijder bevestigd worden.
Op de doos staan heel wat verschillende snijwijzen vermeld (o.a. door de groenten één of meerdere keren in te snijden voor gebruik), waardoor deze spiraalsnijder heel wat mogelijkheden biedt.
8. KitchenAid Spiraalsnijder
KitchenAid bracht onlangs een spiralizer accessoire voor haar Artisan standmixer op de markt. Net als de andere hulpstukken bevestig je hem vooraan op de mixer. Hij komt met 4 verschillende messen voor dunne en dikke plakkenspiralen, en dunne en dikke noedels. Daarenboven zit er ook een schilmes bij, om bijvoorbeeld appels of aardappels te schillen. Dit is het enige toestel in de test dat elektrisch werkt en dus absoluut geen handenarbeid vereist. Het snijden kan op vrij hoge snelheid, waardoor je in een mum van tijd een grote hoeveelheid groenten kan verwerken. De afwas blijft beperkt en de messen mogen zelfs in de vaatwas. Nadeel is dan weer de prijs: dit is het duurste toestel uit de test.
9. GEFU Spirelli
Dit is waarschijnlijk de populairste spiraalsnijder, o.a. doordat Sandra Bekkari hem in haar tv-programma gebruikt. Hij werkt volgens het “puntenslijper”-principe en is vrij compact. Je bent beperkt tot twee snijwijzen, maar die hebben wel de perfecte dikte voor een smakelijke courgetti. Hij is handig in gebruik, komt met een hulpstuk om de laatste stukjes door de opening te duwen en is eenvoudig te reinigen. Hij kan wel enkel gebruikt worden met groenten die niet dikker zijn dan de standaard supermarktcourgette.
Perenpudding met gezouten karamel
Iedereen weet dat je met een spiraalsnijder lichte versies van je favoriete pastagerechten kan bereiden. Maar het toestel biedt nog heel wat andere mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat je er ook decadente desserts mee kan maken? Deze perenpudding met gezouten karamel is alvast een verwarmend nagerecht voor koude herfstdagen, en staat dankzij je spiraalsnijder in geen tijd op tafel!
Ingrediënten voor 4 personen
4 stevige conference-peren, geschild en puntige uiteinden afgesneden
125 g bloem
2 tl bakpoeder
125 g fijne kristalsuiker
2 dl melk
100 g boter, gesmolten, plus extra om in te vetten
1 ei, losgeklopt
150 g lichtbruine suiker
4 el golden syrup
2 tl zeezoutvlokken of fleur de sel
2,5 dl water
vanille-ijs, voor erbij
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor 180 °C.
- Vet een ovenschaal van anderhalve liter in. Snijd de peren in dikke noedels en leg onderin de ovenschaal.
- Zeef bloem en bakpoeder boven een kom. Voeg kristalsuiker, melk, gesmolten boter en ei toe en klop glad. Schenk over de peren.
- Doe voor de gezouten karamel bruine suiker, golden syrup en zout in een kleine pan en voeg het water toe. Breng op halfhoog vuur aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Giet voorzichtig over het beslag en bak de pudding in 30 à 35 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Laat 5 minuten afkoelen op een rooster.
- Serveer de perenpudding met vanille-ijs.
Bron: “80 gezonde, trendy recepten met de spiraalsnijder” van Denise Smart