Indien je nog nooit een airfryer hebt gebruikt, kan het ding nogal intimiderend overkomen. Hoe lang doet het toestel erover om tot een goed resultaat te komen? Moet het gereinigd worden? Van het bakken tot perfect knapperige groenten tot hoe vaak je het toestel eigenlijk zou moeten schoonmaken….

We geven je graag een aantal tips om met jouw airfryer aan de slag te gaan!

1Voorverwarmen

Net als van een traditionele oven, is het goed om de airfryer een paar minuten voor te verwarmen. Doe dit zonder het mandje. Het is een eenvoudige stap die veel mensen over het hoofd zien, maar het kan wel helpen om een paar minuten uit de effectieve baktijd te halen.

2Olie het bakmandje in zodat er geen voedsel blijft kleven

Hoewel de meeste airfryers een antikleef laagje hebben, kan het zeker geen kwaad om het nog in te oliën. Doe dit met een olie die bestand is tegen hoge temperaturen zoals bv. arachideolie of sojaolie. De temperaturen in een airfryer kunnen namelijk erg warm worden.

Tip: indien je olijfolie wenst te gebruiken, vermijd je best de extra virgin varianten die minder bestand zijn tegen hoge temperaturen.

3Gebruik geen antikleef-aerosol

Veel kooksprays bevatten additieven die schadelijk zijn voor de antikleeflaag van het bakmandje en het toestel zelf. Een eenvoudig alternatief is om een leeg sprayfles te kopen en deze te vullen met de olie naar wens.

4Giet wat water in het opvangbakje van de airfryer bij het klaarmaken van vette voeding

Het vet van bv. hamburgers, spek of gehaktballen drupt in het opvangbakje en kan door de hoge temperatuur beginnen roken. Indien dit gebeurt, kun je het toestel uitschakelen, het bakje leegmaken en opnieuw beginnen koken. Vermijd dit door een laagje water in het opvangbakje te gieten. Het water zal voorkomen dat het vet opwarmt en begint te roken.

5Gebruik het verzamelde vet (zoals van spek!) voor sauzen

Het vet in het opvangbakje (zelfs gemengd met wat water) is perfect te gebruiken en vol van smaak. Bewaar het om later als basis voor een heerlijke saus te maken en verspil het niet!

6Schud een aantal keer het mandje op tijdens het bakken zodat alles mooi gelijkmatig bruint

Je kunt de airfryer gewoon ingeschakeld laten en het mandje tijdens het bakproces probleemloos verwijderen om even op te schudden. Dit is vooral handig voor kleine stukken die je krokant wil maken zoals frietjes of geroosterde groenten. Een paar keer schudden moet voldoende zijn voor een krokant resultaat.

7Overlaad het bakmandje niet

Door het mandje te overladen zal de lucht niet kunnen circuleren en het voedsel niet knapperig worden. Voor grote hoeveelheden bak je best in meerdere keren in plaats van alles tegelijkertijd. Dit is vooral belangrijk voor frietjes, blokjes groenten en andere kleine stukjes voedsel die je wil knapperig krijgen.

Advies: Welke grootte van airfryer kies je best?

8Grote stukken kook je best in één enkele laag en niet gestapeld

Stukken vlees, karbonades, visfilets of hamburgers stapel je best niet tijdens het bakproces. De delen die elkaar raken gaan kleurloos en drassig uit de airfryer komen en dat is niet erg smakelijk. Bij sommige toestellen zijn stapelrekjes beschikbaar die je van de zorg afhelpen. Anders is in batch bakken is de boodschap!

9Gebruik aluminiumfolie of bakpapier om het reinigen nadien te vergemakkelijk

Voor bereidingen waarvan je op voorhand weet dat het een vuile boel zal worden (zoals kippenboutjes in een marinade), kan een velletje aluminiumfolie of bakpapier het poetswerk alvast verlichten. Zorg er wel voor dat het voedsel zwaar genoeg is zodat het vel niet begint rond te vliegen door de circulerende hete lucht.

10Hou 15 cm vrij rondom de airfryer

Airfryers gebruiken circuleren het lucht om het voedsel knapperig te maken. Het is dus belangrijk dat je het toestel rondomrond voldoende ruimte geeft voor een goede luchtstroom. Een goede regel is 15 cm aan alle kanten en een hittebestendige ondergrond.

11Laat de oven (even) links liggen en rooster noten in de airfryer

Een airfryer is met zijn circulerende lucht perfect om snel wat noten te roosteren. Gooi ze gewoon in het mandje met wat kruiden en laat ze roosteren tot ze goud zijn en je ze hoort ploffen. Omdat noten nog even naroosteren, verwijder je ze best uit de airfryer net vóór ze de gewenste kleur hebben.

12Meng je kruiden met de olie voordat je ze aan het voedsel toevoegt om te voorkomen dat ze rondvliegen

Doordat de luchtcirculatie in een airfryer nogal sterk is, worden lichte specerijen van het voedsel weggeblazen. De olie zal als het ware de kruiden aan het voedsel lijmen.

13Reinig de airfryer na elk gebruik, maar niet in de vaatwasser

Laat het toestel na gebruik afkoelen om nadien schoon te maken. De te reinigen onderdelen zijn: het bakmandje, het opvangbakje en het toestel zelf. Indien je rook opmerkt tijdens het gebruik, betekent dit dat er ergens olie werd opgebouwd dat moet gereinigd worden. Het toestel schoonmaken is vrij eenvoudig te doen met een zeepsopje en probeer de vaatwasser te vermijden.

Meer tips om je airfryer schoon te maken

14Limiteer je niet tot hartige dingen. Zoetigheden bakken in een airfryer is niet alleen mogelijk, maar ook zeer praktisch

Sommige airfryers worden geleverd met een speciale pan om te bakken. Zelfs indien je dit accessoire niet voorhanden hebt, kun je een ovenveilige bakvorm nemen. Cakes, brownies en donuts zijn allemaal perfecte voorbeelden van nagerechten die in een airfryer kunnen klaargemaakt worden. Denk aan jouw airfryer als aan een krachtige convectie oven. De ventilator is zelfs sterker dan een conventionele, dus hou je bereiding goed in de gaten.

15Je kunt ook eieren hardkoken in een airfryer

Plaats eieren rechtstreeks in het mandje of in het rekje dat bij sommige modellen wordt geleverd en kook ze 12 tot 16 minuten aan 120°C (12 minuten op een rekje, 16 minuten in het mandje). Probeer deze methode eerst eens uit met slechts 1 ei. Afhankelijk van het type toestel, kan de kooktijd variëren.

 

Maak hier kennis met alle airfryers op Niwzi.be!

Reageer