airfryer schoonmaken onderhoud tips
Foto: Philips

Hoewel airfryers in vergelijking met traditionele friteuses geen frituurvet gebruiken, vinden na verloop van tijd vet- en olieresten toch hun weg naar alle hoekjes van het toestel. In dit artikel leggen we je uit hoe je de airfryer weer in optimale conditie brengt.

1Laat eerst het toestel afkoelen

Indien je rook opmerkt tijdens het gebruik, betekent dit dat er ergens olie werd opgebouwd dat moet gereinigd worden. Laat het toestel daarom na gebruik even afkoelen om nadien schoon te maken.

2De onderdelen die moeten gereinigd worden

Een airfryer bestaat aan de binnenzijde uit verschillende elementen: het bakmandje, het opvangbakje of binnenpan en het verwarmingselement.

Het bakmandje schoonmaken kan met een simpel sopje van afwasmiddel en warm water. Laat de mand daar eerst een tiental minuten in weken. Nadien kan je snel met een zacht sponsje of afwasborstel de mand schoonmaken. Hetzelfde geldt voor de binnenpan die de vetresten en olie opvangt.

Na verloop van tijd kunnen er zich heel wat vetresten op het verwarmingselement hechten en kan er zo een aangebrande geur ontstaan bij verder gebruik. Maak voorzichtig het element schoon met een nat, zacht doekje of spons. Dit is een wat moeilijker werkje omdat het verwarmingselement niet van zijn plaats kan gehaald worden.

De buitenzijde wordt normaal gezien niet zo snel vuil als bij een traditionele friteuse. Af en toe eens het vuil afnemen met een vochtig doekje is voldoende.

Een goede tip is om een citroen of limoen te gebruiken om de onderdelen volledig proper te krijgen. Je kan bijvoorbeeld een aluminiumfolie met stukjes citroen in de airfryer leggen en vervolgens een tiental minuten de airfryer aanzetten op 180 graden. De citroen zal het vet oplossen, ideaal voor moeilijk bereikbare plekjes in de airfryer

3Vaatwasser of niet?

Vaak zijn de interne onderdelen van de airfryer (bakmand en binnenpan) geschikt om in de vaatwasser te gebruiken, maar we raden toch aan om alles met de hand te blijven schoonmaken. Zo blijft de antiaanbaklaag van de onderdelen intact.

Bekijk hier de nieuwste airfryers

Reageer