wok

Ken Hom vereerde ons een tijdje terug met een bezoek aan België en tijdens een workshop ontdekten wij de geheimen voor een succesvolle woksessie. En die, die delen wij graag met jou.

Tip 1

Wokken, dat betekent snel en gezond koken, maar het is ook helemaal niet zo eenvoudig als het lijkt. Vergeet alles wat je ooit al over koken geleerd hebt en begin van vooraf aan.

Tip 2

Wokken gaat snel, heel snel, want er wordt gebruik gemaakt van heel hoge bereidingstemperaturen, dus moeten alle ingrediënten al gesneden en gewassen op het aanrecht klaar staan, vooraleer je zelfs de wok op het vuur zet. De voorbereiding is het allerbelangrijkst bij wokken.

Tip 3

Laat de wok eerst ongeveer 30 seconden tot een minuut verhitten en voeg daarna pas de olie toe. Dit om het aanbranden van de olie te voorkomen. Zodra de olie begint te walmen, is hij heet genoeg om de andere ingrediënten toe te voegen. Hou de temperatuur gedurende het volledige bereidingsproces erg hoog én blijf vooral roeren.

Tip 4

Bij het wokken ga je stapsgewijs aan de slag. Vooraleer je groenten aan de hete olie toevoegt, moet je eerst de zogenaamde specerijen in de pan gooien (fijngehakte look, gember of fijngesneden uitjes). Daarna de groenten, waarbij je rekening gaat houden met de hardheid van de producten: altijd eerst de hardste groenten en dan pas de zachtere.

Tip 5

Boter is niet geschikt voor de wok, want die zal gegarandeerd gaan verbranden bij hoge temperaturen. Ook olijfolie wordt foutelijk door heel wat mensen gebruikt om de wok in te vetten, maar de smaak van olijfolie is te fruitig. Kies voor neutrale olie zoals arachideolie of zonnebloemolie.

Tip 6

Een wokgerecht moet uit meerdere lagen smaak bestaan. Als je daarentegen alle ingrediënten samen gaat aanbakken in de wok, kom je tot één alles overheersende smaak. Om dit te voorkomen, kun je je vlees apart gaan roerbakken en pas helemaal op het einde aan het gerecht gaan toevoegen.

Tip 7

Zorg ervoor dat je altijd water bij de hand hebt. Zodra je merkt dat een bereiding droog wordt, kun je er wat water aan toevoegen om het terug sappig te maken of gewoonweg om de ingrediënten gaar te laten stomen in een bodempje water.

Tip 8

Haal een flesje rijstwijn in huis voor tijdens het wokken. Rijstwijn wordt in de Aziatische keuken vaak gebruikt als kookwijn, voornamelijk in sauzen, soepen en marinades, omdat het een goede smaak geeft aan een gerecht. Het heeft bovendien een neutraliserende werking op rauwe vis of vlees, want het neemt nare geurtjes weg. Rijstwijn is praktisch overal verkrijgbaar en goedkoop.

Tip 9

Think out-of-the-box! Ieder product kan gewokt worden. Ook meer lokale producten uit de Belgische keuken, zoals aardappelen, pompoenen en biefstuk komen perfect tot hun recht in de wok. Experimenteren is de boodschap.

Tip 10

Een wok wordt bij voorkeur gewoon afgewassen/ uitgespoeld met warm water. Afwasmiddel of afwasmachines hoeven er helemaal niet aan te pas te komen.

Reageer