Van de wijnkast bestaan er twee soorten: een wijnbewaarkast en een wijnklimaatkast. Welke moet je kiezen?

Een wijnkast is speciaal ontworpen om wijn in ideale omstandigheden te bewaren of te serveren. Het is meer dan een koelkast want het controleert beter de juiste temperatuur en luchtvochtigheid, en zorgt voor zo min mogelijk trillingen bij het aanslaan van de compressor.

De wijnbewaarkast

Een wijnbewaarkast is ideaal om wijn langdurig te bewaren en rustig te laten rijpen in optimale omstandigheden. De temperatuur kan je instellen tussen +5 en +22°C. Het belangrijkste is dat de temperatuur niet schommelt. Afhankelijk van de ingestelde temperatuur kan je ze uiteraard ook gebruiken om witte of rode wijnen op drinktemperatuur te brengen.

Door de aanwezigheid van een verwarmingselement kan je de wijnbewaarkast ook in een onverwarmde ruimte zoals de garage of kelder plaatsen. Indien de omgevingstemperatuur te laag is, zal dit verwarmingselement bijspringen en ‘opwarmen’ tot de gevraagde temperatuur. Let wel op: de ruimte moet vorstvrij zijn!

De wijnklimaatkast

Een wijnklimaatkast kan je gebruiken om wijn op de ideale drinktemperatuur te brengen. Via afzonderlijke temperatuurzones kan je respectievelijk witte en rode wijnen, en champagne of mousserende wijnen in de wijnklimaatkast onderbrengen. Bovenin is het vaak warmer dan onderin. Zo kan je champagne dus onderin bewaren, rosé bijvoorbeeld in het midden en de betere rode wijnen helemaal bovenaan.