Een snelkookpan of een hogedrukpan is een zeer goed afgesloten kookpot waarmee je voedsel onder hoge druk kookt. Deze manier van koken bestaat al meer dan 300 jaar, maar het was pas na de Tweede Wereldoorlog dat het populair werd. Hierdoor begonnen veel fabrikanten ze te vervaardigen, echter met te weinig kennis van zaken. Na een aantal incidenten met lichte explosies als gevolg, waren huisvrouwen te bang om ze nog te gebruiken.

Wat doe je precies met een snelkookpan?

Je kookt met stoomdruk in een goed afgesloten kookpot. Wanneer je een pot opwarmt, begint de vloeistof binnenin te koken en verandert deze in stoom. Wanneer deze stoom gevangen zit in een strak afgedicht pot, begint de druk zich op te bouwen. De druk kookt het voedsel door warmte-energie over te dragen van de stoomdruk en het water naar het voedsel.

Wat kun je klaarmaken met een snelkookpan?

Het meeste voedsel is te bereiden met een snelkookpan. Meestal wordt het echter gebruikt om voedsel klaar te maken dat te lang duurt op de klassieke manier. Dan hebben we het over gerechten met bonen, stoofschotels, taaie stukken vlees, linzen, artisjokken, soepen, aardappelpuree, een volledige kip of bouillon.

Hoe begin ik te koken met een snelkookpan?

Maak je klaar om te koken op een volledig andere manier! Ongetwijfeld zal je er wat moeten aan wennen, maar eens je de essentie ervan hebt ontdekt, is het heel gemakkelijk!

Koken met een snelkookpan in 6 stappen:

  1. Voeg voedsel en vloeistof in de pot
  2. Sluit het deksel, controleer of de hendel op de juiste positie staat
  3. Selecteer de gewenste drukinstelling en zet het kookvuur hoog
  4. Wacht tot de druk is opgebouwd in de pot
  5. Het koken onder druk kan beginnen, dus zet je het kookvuur op laag en begint de effectieve kooktijd
  6. Neem de druk weg via het ventiel

Een nadeel van koken met een snelkookpan is dat je het eten tijdens het kookproces niet kunt zien, proeven of aanpassen. Daarom is het essentieel om een recept nauwkeurig te volgen en de timings te respecteren. Je kunt het kookproces echter wel stopzetten door de druk snel te verminderen en indien nodig het deksel te openen.

Lagostina is de belichaming van de authentieke Italiaanse levenskunst en brengt met zijn producten het plezier om samen te tafelen tot uiting. Hun uitgebreid gamma snelkookpannen én de verkooppunten vind je hier!

 

Reageer