Zelf een brood bakken vind ik steeds een spannend proces. De euforie slaat toe wanneer de geur van het brood het huis vult en eindelijk de oven uit mag. Brood laat zich niet opjagen: De ingrediënten moeten minutieus afgewogen worden, goed kneden is de boodschap, het resultaat van een gerezen deeg nadat ik de rusttijd flink heb gerespecteerd doet mij stilletjes juichen en wanneer de kookwekker meldt dat mijn broodje uit de oven mag, glim ik stiekem van trots over het resultaat dat – toch zeker in mijn verbeelding – in de toonbank van een bakker had kunnen liggen. Ik moet bekennen dat de verleiding groot is om het brood niet aan te snijden vooraleer het afgekoeld is en uiteindelijk worden alle huisgenoten met lichte dwang verplicht om te proeven. Owee als ze niet dezelfde heerlijkheid ervaren als ik!
Dualit, sinds jaren specialist in broodroosters in alle kleuren en maten, deelt graag 2 van zijn broodrecepten om ook jou warm te maken om aan het bakken te slaan.
Artisanaal boerenbrood
Als je nog nooit je eigen brood hebt gebakken, kan de gedachte behoorlijk ontmoedigend zijn, maar deze stapsgewijze instructies zijn gemakkelijk te volgen. Hoewel dit recept met de hand kon worden gemaakt, kun je met de Dualit Hand Mixer tijd en energie besparen!
Voor 1kg brood
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Rusttijd: 80-150 minuten, Baktijd: 25-35 minuten
Boodschappenlijstje
500g sterke witte bloem & een beetje extra
25g boter, in blokjes
1 1/4 theelepel zout
7g gedroogde gist
2 tl basterdsuiker
300ml warm water
Bakvorm (voor 1kg), licht ingevet
Werkwijze
- Meng in een grote kom de droge ingrediënten door elkaar.
- Voeg met behulp van de handmixer en kneedhaken langzaam het water toe tot je een stevig bol bekomt. Je hoeft misschien niet al het water toe te voegen, dus gebruik alleen wat je nodig hebt.
- Doe het deeg in een licht geolied kommetje en dek af met huishoudfolie. Laat 20 tot 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
- Kneed het deeg 3 tot 4 keer om eventuele lucht te verwijderen. Strooi wat bloem op het werkblad en breng hierop het deeg in vorm.
- Voeg het deeg nu toe in de ingevette bakvorm, dek af met een propere doek.
1-2 uur laten rijzen op een warme plaats (of tot het is verdubbeld in grootte). - Verwarm de oven voor op 220°C
- Bestuif het deeg licht met wat bloem (gebruik hiervoor een zeef) en maak een paar inkervingen met een scherp, gekarteld mes.
- Bak 25-35 minuten in het midden van de oven tot de korst donkerbruin is.
- Laten afkoelen op een rooster.
Chili maïsbrood
Maïsbrood is een traditioneel product van de landelijke keuken van het Diepe Zuiden van Amerika. Het is een geweldige aanvulling bij chili con carne, soep als als snack gegarneerd met avocado, tomaten, knoflook en koriander.
Voorbereiding: 10 minuten
Baktijd: 50 minuten
Boodschappenlijstje
2 eieren
4 el olie
5 kleine groene chili pepers (verwijder de zaken en hak fijn)
400 gr maïsroom in blik (of gebruik een staafmixer om een bokaal maïs fijn te maken tot een fluweelachtige crème)
125 ml zure room
155 gr polentameel (grof)
250 gr rijpe, geraspte cheddar
1 el bakpoeder
Een flinke snuf zout
Werkwijze
- Bekleed een ondiep vierkant bakblik van ongeveer 22 cm met bakpapier en doe een weinig boter onder het bakpapier om te vermijden dat het begint te glijden.
- Klop in een grote kom de eieren met de olie tot ze goed gemengd zijn.
- Voeg de pepers, de maïsroom, zout, polentameel, bakpoeder en het meeste van de cheddar toe.
- Roer met een houten lepel tot het deeg goed gemengd is.
- Giet het deeg over in het bakblik en strooi de rest van de cheddar erover.
- Warm de oven voor op 180°C
- Bak gedurende 50 minuten
- Snij het maïsbrood in vierkanten en serveer warm.
De broodroosters van Dualit om dit heerlijks te toasten:
Reageer