keukenkraan 10 tips voor waterbesparing

Water- en energieverlies zijn kwalen waar iets aan kan gedaan worden. De ene oplossing is al eenvoudiger en goedkoper dan de andere…

1Isoleer de warmwaterleidingen

Indien de warmwaterleidingen niet geïsoleerd zijn, moet de kraan langer openstaan om warm water te krijgen. Hiermee zorg je er trouwens ook voor dat het resterende warm water in de leidingen minder snel afkoelt.

2Verminder het debiet van de kranen

Kranen zijn ontworpen om een zekere hoeveelheid water per minuut te leveren bij een druk van 1 bar. In werkelijkheid bedraagt de druk op de waterleiding vaak 3 bar of meer. Daardoor leveren onze kranen een té grote hoeveelheid af. Schroef dit terug door de kranen minder ver open te draaien of plaats een doorstroombegrenzer.

3Eéngreepsmengkraan versus tweegreepsmengkraan

Met een ééngreepsmengkraan kan je warm en koud water in 1 beweging mengen en de kraan aan- en uitzetten. Deze kranen verbruiken echter meer water en energie dan gewone tweegreepsmengkranen. De kraan wordt namelijk meestal in de middenstand aangezet waardoor warm en koud water meteen worden opgevraagd en dit is niet altijd nodig.
Indien je voor een ééngreepsmengkraan kiest, opteer dan voor eentje die enkel koud water afgeeft bij aanvang. Zo verbruik je minder warm water en ook minder energie!

4Speur naar een kraan met een spaarknop

Bij bepaalde types ééngreepsmengkranen, kan je opteren voor een ingebouwde spaarknop of weerstand zodat er een extra handeling moet verricht worden om de maximale waterstroom uit de kraan te halen.

5Investeer in een slimme kraan

Ook thermostatische kranen en automatisch sluitende kranen zorgen voor verminderd waterverbruik.

6De loodgieter kan ook een handje helpen

Indien de druk in de leidingen hoger is dan 4 bar, dan kan je aan de loodgieter vragen om een drukreduceertoestel te installeren. Dit toestel wordt na de watermeter geplaatst en vermindert de druk en dus ook de hoeveelheid water die uit je kraan komt.

7Maak gebruik van de zon

Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief om water op te warmen. Stem de collectoroppervlakte en de inhoud van de boiler goed af op je warmwaterbehoefte want dan kan deze installatie je een besparing van ruim 50% op je energiefactuur bezorgen.

8Herstel die lekken

Lekkende kranen zijn uit den boze en die herstel je best zo snel mogelijk, want een kraan die 10 druppels per minuut lekt, verbruikt jaarlijks zo’n 2000 liter…

Reageer