Bij het aankopen van een koelkast moet je op heel wat zaken letten. Koelkasten bestaan in alle maten en gewichten. Het aanbod is gigantisch. Wij geven je een overzicht welke factoren die je zeker in het achterhoofd moet houden bij het aankopen van een ijskast.
1. Welke vorm?
– Vrijstaande modellen: vrijstaande koelkasten kunnen als blikvanger optreden in de keuken. Kies voor een retro-model of wat dacht je van een kleurrijke print?
– Onderbouw: deze toestellen krijgen een plaatsje onder het werkblad. Een actief verluchtingssysteem verwijdert de warme lucht via een opening in de plint.
– Inbouw: mooi geïntegreerd in de keuken, met een decoratieplaat die overeenkomt met het design van de keuken.
– Integreerbaar: deze apparaten zijn specifiek ontworpen voor inbouw. Ze zijn uitgerust met een bevestigingssysteem waarop een keukendeur plaats heeft. Een geïntegreerde koelkast vormt ene geheel met de hele keuken.
Voor het bevestigingssysteem zijn er twee opties: bij een sleepsysteem heeft de houten meubeldeur eigen scharnieren, terwijl bij een deur-op-deur systeem de houten meubeldeur op de koelkast is gemonteerd. De meubeldeur heeft zelf geen scharnieren maar gebruikt de scharnieren van de koelkastdeur.
2. Welk type of model?
Koel-vriescombinatie
De combinatie van een koelkast en diepvriezer in één toestel, met aparte toegang tot de beide gedeelten. Tip! Beslis of het vriesgedeelte zich bovenaan of onderaan dient te bevinden.
Side-by-side koelkast
Een pak groter dan gewone koelkasten. Ze hebben een inhoud tot wel 850 liter en kunnen daarom heel wat levensmiddelen koel bewaren. Bijzonder aan deze koelkasten is het No Frost-systeem en de ijsblokjesmachine.
1-deurs koelkasten
Al dan niet zonder vriesvak te verkrijgen.
Dubbeldeurs koelkasten
Deze koelkasten bestaan vooral uit koelruimte met een kleine diepvries met aparte deur.
3. Inbouwkoelkast? Let op de scharniertechnieken
Bij de vlakscharniertechniek is de deur van de koelkast volledig verbonden aan de deur van het keukenmeubel. Er zijn geen meubelscharnieren nodig. Voordelen van deze techniek zijn het automatisch sluiten van de deur vanaf een bepaalde hoek en een grote deuropeningshoek.
Bij het sleepdeursysteem wordt de deur van de koelkast slechts aan de meubeldeur gekoppeld.
4. Energieklasse
Alle frigo’s zijn voorzien van een energielabel : energieklasse A is het meest energiezuinig, G het slechtste, Tegenwoordig zijn bijna alle koelkasten zuiniger dan B. Wil je extra zuinig gaan? Kijk dan voor een A +, A+ of A+++. Hoe meer plusjes, hoe zuiniger.
Energie besparen met de koelkast en diepvriezer
5. Klimaatklasse
Dit geeft aan in welke omgevingstemperatuur een apparaat optimaal functioneert. Te koud of te warm is niet goed. Het is dus verstandig om bij de plaatsing van een koelkast te kijken waar je het wil zetten en welke temperatuur het daar is.
- SN: 10-32 °C (subnormaal)
- N : 16-32 °C (normaal)
- ST: 16-38 °C (subtropisch)
- T: 16-43 °C (tropisch)
- SN-ST: 10-38°C
- SN-T: 10-43 °C
Invriescapaciteit
Hoeveel wil je in een keer invriezen? Dat is een belangrijke vraag die je je moet stellen. Let goed op de invriescapaciteit per 24 uur. Dat wordt aangeduid met sterren. 1 ster is bv enkel geschikt voor het maken van ijsblokjes, zijn er 4 sterretjes, dan kan je perfect levensmiddelen invriezen.
- **** invriezen van levensmiddelen is mogelijk
- *** bevroren levensmiddelen kunnen enkele weken bewaard blijven
- ** bevroren levensmiddelen kunnen enkele dagen bewaard blijven
- * mogelijkheid tot het invriezen van ijsblokjes
No Frost
Met het No Frost-systeem hoef je nooit meer je diepvries handmatig te ontdooien. Een diepvries moet toch een 2-tal keer per jaar ontdooid worden. Om dat handmatig te doen is dat een hele karwei. De volledige inhoud van je diepvries leegeten of transporteren naar die van je buren, vrienden of familie is een lastig werkje.
Bewaartips
10 tips voor het bewaren in de koelkast