koelkast-bewaren

Ook het bewaren van levensmiddelen in de koelkast vergt enige organisatie, meer zelfs nog dan de organisatie van een diepvriezer. Hieronder 10 tips die je nog niet wist.

1In een koelkast is het niet overal even koud

Hou er zeker rekening mee dat de temperaturen in de koelkast danig kunnen verschillen, in het bovenste voorgedeelte en in de deur is het altijd het warmst. Deze ruimtes zijn dus uitermate geschikt voor het bewaren van bijvoorbeeld smeerbare boter en kaas, maar niet echt voor vis of vlees. Die kun je het best in de koudste zone van de koelkast bewaren (0°C tot 4°C), net als bereide gerechten, roomgebak of charcuterie. Groenten, fruit en yoghurt bijvoorbeeld, kunnen dan weer best wat hogere temperaturen verdragen (van 4°C tot 7°C).

2Lees de gebruiksaanwijzing

Lees er de gebruiksaanwijzing op na. In koelkasten met allerhande hoogtechnologische snufjes gaan de bovenstaande basisregels niet meer op. Hou daar zeker rekening mee, en lees altijd goed de gebruiksaanwijzing na. Daarin zal je zeker heel wat tips terugvinden. Gebruiksaanwijzingen kunnen ook handige hulpmiddelen zijn wanneer je een nieuw toestel wilt aankopen, maar tussen twee bepaalde toestellen aan het twijfelen bent. Want zelfs een goede verkoper kan een aantal zaken over het hoofd zien.

3Gescheiden bewaren

Zorg er telkens voor dat onverpakte dierlijke en plantaardige levensmiddelen gescheiden bewaard, gesorteerd en in de schuifladen gerangschikt worden. Moet je deze toch samen bewaren, omwille van plaatstekort, verpak ze dan toch zo goed mogelijk. Let vooral goed op met verschillende vleessoorten. Door het overdragen van ziektekiemen kan vlees voortijdig gaan bederven.

4Let op met stapelen

Levensmiddelen bewaren het best als de aanwezige zuurstof goed kan circuleren, dus stapel voedingswaren niet te dicht op elkaar. Zorg ervoor dat de ventilatieluchtspleten in de achterwand niet afgedekt worden, dit is belangrijk voor de koelprestatie van de koelkast.

5Afdekken en afsluiten

Bewaar levensmiddelen die gemakkelijk reuk of smaak afgeven of aannemen, evenals vloeistoffen, altijd in gesloten bakken of afgedekt.

6Bewaar op de daarvoor voorziene plaatsen

Plaats op het voorste gedeelte van de vloer van het koelgedeelte geen producten, omdat deze anders bij het sluiten van de deur naar achter kan worden geschoven of kunnen omvallen.

7Verwijder karton

Zoals bijvoorbeeld de kartonnen verpakking rond yoghurtpotjes, want deze kunnen een soort van buffer vormen, waardoor de yoghurtpotjes zelf niet voldoende kunnen afkoelen. Karton kan trouwens ook besmettelijke micro-organismen overdragen op de etenswaren in de koelkast.

8Bepaalde producten horen niet thuis in de koelkast

Tropisch fruit en vruchtgroenten als tomaten, paprika, aubergine, courgette en komkommer moeten buiten de koelkast bewaard worden, anders gaan ze zelfs vlugger gaan bederven. Ook conservenblikken doen het ongeopend beter in een voorraadkast, dan in de koelkast. Na het openen plaats je ze wel het best afgedekt in de koelkast, want producten die niet afgedekt worden, zullen veel sneller gaan bederven door contact met zuurstof.

9Bewaar voeding tot driemaal langer

Kijk uit naar een koelkast met een apart afsluitbaar gedeelte, met daarin een automatisch regelbare bewaartemperatuur net boven 0°C, want verse levensmiddelen kunnen hierin wel tot driemaal toe zo lang bewaard worden.

10Tips bij aankoop

Ben je tenslotte van plan een nieuwe koelkast te kopen, dan hebben we zeker een aantal belangrijke tips, waar je zeker rekening mee kunt houden. Zo kan een koelkast nooit te groot zijn. Vroeger kon men min of meer de benodigde oppervlakte voor een doorsneegezin met 3,4 of meer gezinsleden gaan narekenen. Vandaag gaat dit met alle vernieuwde toestellen, met allerhande flexibele zones waarbij je kan kiezen of je die instelt als koelkast of diepvriezer bijvoorbeeld, niet meer op.

Met dank aan Jossy Ghysen van Liebherr, die ons met raad en daad bijstond tijdens het verzamelen van deze tips.

Reageer