wokpan
Demeyere wokpan

Wokken is een hele gezonde manier van koken en ideaal voor wie weinig tijd heeft. Maar wat is nu eigenlijk een goede wokpan en hoe herken je een geschikte wokpan? Wij geven je alvast wat praktische tips!

Wat is een wokpan?

Wok is het Kantonese woord voor kookpot. Die werd 2000 jaar geleden ontworpen om op een zo snel mogelijke manier eten te bereiden omdat brandstof toen zeer schaars was. Een ultieme wok is een carbon stalen pan met ronde bodem en een houten steel. Deze typische vorm past echter niet altijd op de Westerse kookplaten. Daarom vind je nu ook hele goede woks met vlakke bodem. De echte wok wordt geplaatst op een wokbrander met een wokring zodat de pan stabiel blijft.

Belangrijk bij het wokken is dat je vuur zo heet mogelijk moet zijn. Wokken betekent in een korte tijd iets op hoge temperatuur bereiden. Heb je die hoge temperatuur niet? Dan ben je aan het stoven en niet aan het wokken. In Chinese restaurants worden er wel wokvlammen gebruikt met een hitte van 20 kW.

Hoe herken je een goede wokpan?

Een goede wok heeft een houten steel en is volledig vervaardigd uit carbon staal. Heeft de wok een anti-aanbaklaag, dan kan het eigenlijk puur technisch geen wok zijn. Dat komt omdat een anti-aanbaklaag niet gemaakt is om hele hoge temperaturen aan te kunnen. Deze laag smelt bij een temperatuur van 250 graden en komt zo in je eten terecht. Geen aanrader dus!

Maar om te voorkomen dat je eten niet gaat kleven aan de pan, maak je in de carbon stalen pan zelf je anti-aanbaklaag met olie. Bij het eerste gebruik moet je de pan eerst inbranden met olie. Vervolgens wordt de pan helemaal zwart en is een natuurlijke anti-aanbaklaag ontstaan. Bovendien voorkom je op deze manier ook dat je pan gaat roesten.

Hoe onderhoud je best een (stalen) wokpan?

De beste manier om je wokpan te poetsen is met heet water. Gebruik nooit afwasmiddel en steek hem nooit in de vaatwasser! Na het afwassen goed afdrogen en nog even inwrijven met een keukenpapiertje dat in olie gedrenkt is.

Conclusie

Het goede nieuws is dat een een stalen wokpan helemaal niet duur is, zelfs stukken goedkoper dan wokpannen met een anti-aanbaklaag. De stalen wokpan gaat bovendien makkelijk 20 jaar mee. Een kleine investering met een lang en gezond genot, daar hoef je toch niet lang over na te denken?

Wat is een goede wokstrategie?

  1. Snijd alle groenten in stukjes van gelijkaardige grootte. Zo is alles ongeveer gelijktijdig klaar. Ook stukjes vlees moeten een gelijkaardige grootte hebben.
  2. Zorg dat alle ingrediënten al gesneden zijn. Wokken moet rap gaan dus heb je zeker geen tijd meer om tijdens het wokken nog ingrediënten te snijden.
  3. Werk in laagjes: doe eerst de ingrediënten die de langste gaartijd hebben in de wok. Zo hebben wortels meer tijd nodig dan sojascheuten.
  4. Doe pas olie in de pan als die volledig heet is.

Reageer