pan

Een pan is een vanzelfsprekend item dat aanwezig is in je keuken. Toch is het belangrijk om even stil te staan bij de aanschaf ervan, je kan namelijk door goed op te letten bij je aankoop een pan met een lange levensduur die bovendien mooi gaaf blijft, aanschaffen.

Als je een goede pan in huis haalt, dan zal die ook je kookkunsten positief beïnvloeden. Welke pannen je het best gebruikt, hangt af van je kookfornuis.

Let bij je aankoop op de volgende labels op de verpakkingen van de pannen:


inductie

Dit product is geschikt voor gebruik op inductiekookplaten (krachtiger dan andere fornuizen). Om schade te voorkomen, nooit een lege pan of kookpot verwarmen alsook oververhitting vermijden.


gas
Dit product is geschikt voor gebruik op een gasvuur. Zet de pan of kookpot centraal op de gaspit om schade door vlammen te voorkomen aan het handvat.Dit product is geschikt voor gebruik op keramische kookplaten. Om krassen te voorkomen, dient u de bodem van de pan of kookpot goed af te drogen alvorens deze op het fornuis te plaatsen.


elektrische kookplaten

Dit product is geschikt voor gebruik op elektrische kookplaten. Om krassen te voorkomen, dient u de bodem van de pan of kookpot goed af te drogen alvorens deze op het fornuis te plaatsen.


hallogeen

Dit product is geschikt voor koken op halogeen. Om krassen te voorkomen, dient u de bodem van de pan of kookpot goed af te drogen alvorens deze op het fornuis te plaatsen.


 

Als je een pan gaat kopen, sta dan eens stil bij welke eisen je aan het keukengereedschap stelt. Laat je keuze niet alleen bepalen door het uiterlijk maar ook door de mogelijkheden: wil je duurzaam materiaal? Welke is het beste in het opnemen van warmte en dus het zuinigst? Welke zijn mooi maar blijven bovenal hun schoonheid behouden?

Enkele weetjes:

Roestvrijstalen pannen zijn het goedkoopst maar het zijn slechte warmtegeleiders. Sommige pannen hebben daarom een extra laagje koper of aluminium.
Aluminium pannen kunnen niet in de afwasmachine omdat het metaal wordt aangetast. Kook ook geen zure etenswaren, zoals rabarber en zuurkool in een aluminium pan. Er komt dan teveel aluminium vrij dat u dan met het eten binnen krijgt. Voor kinderen en zieken wordt het gebruik van aluminium pannen afgeraden.
Teflon, dat vaak gebruikt wordt als anti-aanbaklaag, heeft geen schadelijke effecten (ook niet wanneer het per ongeluk verbrandt).

Checklist

In de winkel zal er zeker wel een verkoper zijn die je kan bijstaan met raad en daad, dus zorg ervoor dat je enkele dingen zeker gevraagd hebt:

  • Vraag uitdrukkelijk naar een pan waarbij de steel niet te heet wordt tijdens gebruik
  • Een aluminium pan zorgt voor een gelijkmatige en snelle verhitting van je voedsel, daardoor schroeit je eten sneller dicht en krijgt het een mooie kleur en een smaakvolle saus.
  • Hebben ze een anti-aanbaklaag, dan is de pan veel makkelijker schoon te maken
  • Hebben de kookpannen een vlakke en goed geleidende bodem
  • Zijn ze geschikt voor de vaatwasser

Reageer