zelf-verse-kaas-maken

Zelf je verse kaas maken. Klinkt dat niet ongelofelijk? Wel, wij hebben 2 kaasmakers getest en vellen hier ons oordeel.

Nog nooit zijn we zo bezig geweest met onze voeding. Je hoort allerlei moeilijke termen zoals paleo, chiazaad, superfoods,.. Hoewel dit zeer trendy is, geloven wij meer in een goede kennis van voeding. Bovendien weet je pas echt wat er in je eten zit, als je het volledig zelf van nul bereidt. Wij hebben zelf onze verse kaas gemaakt. Hoe is dat afgelopen? Dat lees je hier!

Op de markt vind je her en der een kaasmaker om te genieten van eigenbereide verse kaas. Wij hebben er 2 getest: de kaasmaker van Lékué en die van Boska.

Kaasmaker Lékué

lekue-kaasmaker-2

Je krijgt: een wit kommetje met groen deksel en zeefje.

Hoe werkt het?

Giet 1 liter volle melk in de kom en plaats gedurende 15 minuten in de microgolfoven op 800W. Vervolgens moet je er een zuur aan toevoegen (citroensap of azijn). Wij gebruikten citroensap. In het deksel staat de juiste hoeveelheid aangeduid hoeveel citroensap er precies in moet. Laat een halfuurtje rusten en voeg eventueel wat kruiden toe. Wij deden er verse peterselie, bieslook, rozemarijn en snuifje zout bij. Giet het mengsel uit in het bijgeleverde zeefje. Laat het overtollige vocht eruit lopen en plaats vervolgens in de koelkast voor 1 uurtje.

Wat vonden wij ervan?

Lékué staat bekend om gerechten op een zeer makkelijke en vooral snelle manier klaar te maken en is hierin opnieuw met glans geslaagd. Zelf kaas maken met Lékué is kinderspel. Op amper 2 uur tijd heb je een verse kaas die heerlijk smaakt en een prachtige textuur heeft. Omdat de verse kaas niet is volgestampt met allerlei bewaarmiddelen, eet je de kaas best de dag zelf nog op. Zonde om die verse kaas weg te gooien toch?

Prijs: € 24,95

Kaasmaakset Boska

boska-kaasmaaksetJe krijgt: Alles wat je nodig hebt, zit in een leuke voorraadpot van Boska. Zo vind je er een kleine houten lepel, thermometer, zout, kruiden, 4 kaasvormpjes, een kaasdoekzak, smeermesje, en stremseltabletten in terug.

Hoe werkt het?

Voeg 1 liter melk samen met 20 ml karnemelk. Warm het melkmengsel tot een temperatuur van 20 graden op. Het bijgeleverde thermometertje zegt je precies welke temperatuur je melk heeft. Los 1/8 van het stremseltablet op in lauw water en meng onder de melk. Laat vervolgens 11 uur staan op een plaats met een constante temperatuur. Wij hebben het op het keukenaanrecht laten staan. In deze fase wordt het stremsel gevormd. Vervolgens snijd je de massa in stukjes en voeg je er 1l liter lauw water aan toe. Laat het opnieuw rusten en giet daarna zoveel mogelijk vocht af in de bijgeleverde kaasvormpjes. Kruid met de gewenste kruiden. Wij deden er verse peterselie, bieslook, rozemarijn en snuifje zout bij. Laat de kaas 3 uur rusten. Daarna kan je de kaas uit de vormpjes halen om nog even te rijpen. Verpak de kaasjes in vershoudfolie en je kan een dikke week genieten van zelf gemaakte verse kaas.

Wat vonden wij ervan?

Hoewel dit meer prutswerk is en het veel meer tijd nodig heeft, is het eindresultaat verbluffend. De romige textuur geeft je een hemels gevoel. Boska is niet voor niks een kaasspecialist! Het leuke aan deze kaasmaakset is dat je de kaas langer kan bewaren dan die van Lékué.

Prijs: € 21,90

Conclusie

Het klinkt als een hele karwei maar eigenlijk is zelf verse kaas maken helemaal niet zo moeilijk. Beide kaasmakers geven een heerlijk eindresultaat maar eigenlijk moet je aftoetsen hoeveel tijd je erin wilt steken.

Voor wie het snelste resultaat wil hebben en daarvoor de makkelijkste wijze wilt, moet bij Lékué zijn. Op een hele korte tijdspanne zie je melk transformeren in kaas. Bovendien heb je hier ook minder ingrediënten voor nodig dan bij de kaasmaakset van Boska.

Neem je graag tijd om verse producten te maken, dan zoek je het best bij Boska. De kaas van Boska bewaart ook stukken langer dan die van Lékué.

Wat je ook kiest, genieten zal je gegarandeerd doen!

Reageer