Klaar om het culinaire potentieel van gietijzeren kookgerei in jouw keuken te ontketenen? Laat je inspireren door onze top tips om te koken met deze iconische categorie.

Bent u onlangs overgestapt naar  geëmailleerd gietijzeren kookgerei en vraagt u zich af waar u moet beginnen? Het assortiment gietijzer van Le Creusets heeft een reputatie als keukenwerkpaard opgebouwd en is in staat om veel van uw favoriete recepten te bereiden met superieur warmtebehoud, waarbij ingrediënten worden blootgesteld aan een consistente warmtebron. Deze gids geeft u alle nodige tips en trucs om met vertrouwen aan de slag te gaan.

Tips voor het koken van vlees

Tip 1: Houd het deksel erop tijdens het braden

Sappige braadstukken bereiden van gevogelte of vlees? Houd het deksel op de gietijzeren stoofpan tijdens het braden. Deze techniek helpt de heerlijke smaken en het vocht vast te houden, terwijl uw oven schoon en blijft, zonder gedoe.

Tip 2: Perfect geschroeid vlees

Bij het koken van biefstuk en ander vlees in een ’gietijzeren pan, skillet of grillpan wordt aanbevolen om het vlees 20 minuten voor het koken uit de koelkast te halen. Zout en olie het vlees lichtjes in voordat u gaat koken om de smaak te verbeteren. Voeg pas peper toe na het koken, want die kan aanbranden. Wanneer het tijd is om op te ruimen, laat u het product volledig afkoelen voordat u het afwast.

Tips voor bakken

Tip 3: Sla het blind bakken over

Bereik het heerlijke resultaat van taarten en quiches zonder het gedoe van blind bakken

door uw gietijzeren stoofpan te bekleden met deeg. 

Tip 4: Versnel de rijstijd

Verwarm de gietijzeren stoofpan voordat u brood gaat bakken 10 minuten in de oven op 40 °C. Verwijder het vervolgens en smeer de stoofpan. Plaats het deeg in de pan met het deksel erop tot het in grootte verdubbeld is. Deze truc helpt de rijstijd te versnellen en creëert de perfecte omgeving voor je deeg om prachtig te rijzen.

Tip 5: Voor gelijkmatig rijzen bij het bakken

Zorg voor gelijkmatig rijzen en een egale korst voor uw baksels, zoals focaccia, broodjes en kaneel, door ze licht te oliën voor het bakken. 

Tip 6: Maak een smakelijke tarte tatin

Maak het wereldberoemde tarte tatin-recept in uw gietijzeren stoofpan (zandkleurig of mat zwart geëmailleerd interieur) door de appels op de kookplaat te karameliseren, ze rijkelijk te bekleden met gebak en vervolgens in een voorverwarmde oven te plaatsen.

Tip 7: Krijg de Yorkshire pudding en de Dutch baby pancake onder de knie

Bereid eenvoudig Dutch baby pancakes of Yorkshire pudding met deze simpele methode: Verhit eerst een stoofpan of pan met een interieur van mat zwart email op middelhoog vuur. Zodra die heet is, voegt u wat olie toe en giet u het beslag erin. Plaats de skillet vervolgens in een voorverwarmde oven op 250°C. Geniet van het verrukkelijke resultaat!

Tip 8: Maak de perfecte pizza

Met deze techniek wilt ’u vaker pizza party’s organiseren: Plaats het pizzadeeg in een droge pan en bak één kant licht goudbruin. Keer het vervolgens voorzichtig om en beleg het met je favoriete toppings. Plaats de pan tot slot in een zeer hete oven (220°C) en laat de pizza ongeveer 5 minuten koken voor een overheerlijke pizza.

Meer algemene kooktips

Tip 9: Chocolade tempereren

Plaats de chocolade in een gietijzeren pan op een zeer lage temperatuur om de chocolade voorzichtig te smelten en de optimale temperatuur te bereiken. Zorg ervoor dat u de warmte nauwlettend in de gaten houdt en verlaag deze zodra de gewenste temperatuur is bereikt om oververhitting te voorkomen.

Top 10: Perfect donzige rijstkorrels

Het koken van perfect gestoomde rijst met kruiden en groenten in een gietijzeren stoofpan is eenvoudig. Gebruik gewoon een verhouding van 1:2 van rijst op water, dek de stoofpan af met het deksel en kook op middelhoog vuur tot er stoom ontstaat. Haal van het vuur, laat het 15-20 minuten ongestoord staan (afhankelijk van de gebruikte rijstsoort) en geniet van perfect gekookte, niet-plakkerige rijst. De specialist Cocotte Every is ook ideaal voor het koken van rijst en granen.

 

Reageer