Een bot keukenmes is niet alleen een vervelende kwestie, maar ook onveilig! Op een bot mes zal je namelijk meer kracht moeten uitoefenen en je riskeert dat het wegglipt en je je bezeert. Het is dus belangrijk dat keukenmessen steeds goed scherp zijn.

We mochten in de leer bij Kai om op de traditionele Japanse – en dus professionele – manier onze messen te leren slijpen op een wetsteen. Een ervaring die we graag met jou delen!

Keuze van de steen

Kies voor een wetsteen met een korrel van 300 à 400. Voor de afwerking is een korrel van 1000 voldoende. Tweekleurige wetstenen bieden ook 2 soorten korrel aan. Zo kun je het slijpen aan de ene kant uitvoeren en polieren aan de andere kant van de wetsteen.

Voorbereiding

Laat een nieuwe steen een nachtje rusten in water.

Aan de slag!

  1. Maak een stevige ondergrond door onder de wetsteen een (licht bevochtigde) keukenhanddoek te leggen.
  2. Zorg er tijdens het slijpen ook steeds voor dat er een laagje water op het oppervlak van de steen blijft liggen om oververhitting van het lemmet te vermijden.
  3. Plaats één kant van het mes op de steen zoals op de tekening hieronder is te zien.

  4. Begin met de punt van het mes. Plaats het snijvlak op een hoek van ongeveer 15° à 20°. Het mes jou je op 45° ten opzichte van de steen (zie tekening hierboven).
  5. Oefen met de andere hand een lichte druk uit op het lemmet en beweeg het voorwaarts en terug tot je aanvoelt dat het mes wat weerstand biedt.
  6. Voer nu dezelfde handeling uit aan de andere zijde en evenaar het aantal bewegingen van de 1ste zijde.
  7. Spoel het mes en de steen grondig met warm water.

Nazorg

Wrijf het lemmet in met Japanse camellia olie en een microfiber doekje.

Klik hier om producten in te laden

Belangrijke tips van de professional

  • Werk over de volledige oppervlakte van de steen
  • Hou de steen steeds wat vochtig
  • Wees minutieus in het behouden van dezelfde hoek zodat het mes symmetrisch wordt geslepen

Bekijk hieronder het filmpje die de professional aan het werk toont:

 

Maak je keuze uit de wetstenen van Kai:

 

Klik hier om producten in te laden

 

Reageer