Tegenwoordig is koffie de meest geconsumeerde non-alcoholische drank in de wereld. Planten van het koffiegeslacht waarvan de zaden worden verkregen, worden voornamelijk geteeld in Zuid-Amerika, India en het Verre Oosten. Echter weten weinig mensen dat de koffieplant eigenlijk afkomstig is van het Arabische schiereiland en Noordoost-Afrika en dat is nu precies waar de eerste infusies van koffiebonen werden uitgevonden. Volgens historici is de naam van de drank afkomstig uit de provincie Kaffa in Ethiopië.

Het roosteren van de bonen kwam pas later

Ondanks het feit dat het al een stuk vóór de geboorte van Christus werd gedronken, was het pas vanaf de 12de eeuw dat Arabieren de bonen roosterden ter voorbereiding van het zwarte goedje. De resultaten van toen zijn uiteraard niet te vergelijken met het mengsel die we nu gewoon zijn, maar ze waren zeker en vast een stapje voor op de infusie van de verse bonen die tot op dat ogenblik werden geproduceerd.

Ongeacht de aanzienlijke contacten tussen de Europese en Arabische beschavingen tijdens de Middeleeuwen, nam koffie de langste weg om het Oude Continent te bereiken en het drankje te worden waarmee we op vandaag vertrouwd zijn. Dankzij de diplomatieke uitwisselingen met het Ottomaanse Rijk in de 17de eeuw, werd het drinken van koffie een nagestreefde trend in elk Europese hofhouding.

Lodewijk XIV, de Zonnekoning, beval zelfs zijn tuiniers om een aantal variëteiten te kweken in de tuinen van Versailles. Tijdens dezelfde historische periode, kwamen de eerste koffiebonen aan op de Caraïbische eilanden en Zuid-Amerika als een gevolg van deaanzienlijke handelsbeurzen tussen landens zoals Frankrijk, Spanje, Portugal en hun overzeese kolonies. Nog steeds in de jaren 1600, verkreeg India (toen als Britse kolonie) zijn eerste koffiebonen en begon de groei van haar eigen plantages: De legende zegt dat die bonen waren gesmokkeld door een pelgrim uit Makkah om de Arabieren te provoceren die hun exclusieve rechten op de koffieproductie niet wilden verliezen.

De wereldberoemde Italiaanse espresso

Anderzijds, wat weten we van espresso? Het type van koffie waarvoor de Italianen bekend staan? In Italië werd de trend van koffie en koffiebars waar kunstenaars en intellectuelen elkaar ontmoetten en te genieten van een espresso, ontwikkeld met de Oostenrijkse bezetting van het Noorden, vanaf grote steden zoals Venetië en Milaan.

Vandaag wordt een espresso door de Italianen het meest gewaardeerd en het is dankzij 3 van hun illustere landgenoten dat we deze op de best mogelijke manier kunnen proeven, zowel thuis als in een koffiebar: Luigi de Ponti en Alfonso Bialetti, de uitvinder van de Moka koffiemaker in 1930 en Angelo Moriondo uit Turijn die in 1884 (!) de eerste koffiemachine patenteerde, een voorouder op hetzelfde apparaat waarmee de barista elke ochtend jouw koffie brouwt!

Heerlijk vers gemalen

Koffiebonen ruiken al heel intens, echter komt hun heerlijke aroma pas echt vrij bij het malen. Voor de superfans gaat er dan ook niets boven een kopje koffie van vers gemalen boontjes. Bisetti heeft een gamma waarmee je zowel handmatig als elektrisch de klus kunt klaren in een handomdraai:

Klik hier om producten in te laden

Bron: Bisetti

 

 

Reageer