Keukenmessen zijn er ondertussen in alle soorten en maten. Wie kent er niet het koksmes, het schilmes of een broodmes? Een overzicht van alle mogelijke keukenmessen.

1Tourneermes

Een tourneermes is je kleinste rakker in een basis messenuitrusting. Schillen, decoreren, tourneren en versnijden van kleinere groente zijn diens sterkste taakjes.

Het tourneermes is klein, licht met een spits en smal lemmet. Deze heeft een holle vorm en wordt ook wel verwezen naar een vogelsnavel. De ronding is ideaal voor het tourneren van wortelgroentjes en ander rond fruit en groente aangezien je deze in de hand verwerkt en niet op een snijplank.

Schil met een tourneermes je aardappelen, komkommer en verdeel in een mum van tijd de ajuin en look in stukjes.

2Schilmes

Een schilmes – dat spreekt voor zich – schilt alle types groenten en snijdt die ook mooi fijn.

Kruiden versnipperen en het snijden van dunne plakjes is met een extra scherp exemplaar perfect mogelijk.

Een schilmes is goed scherp, niet te groot zodat het goed en stevig in de hand ligt tijdens het schillen.

De heften verschillen en kunnen uit zowel kunststof als hout vervaardigd zijn, of voorzien van een siliconen afwerking.

3Groentemes

Een groentemes pelt en snijdt alle mogelijke groente en fruit uit je mand.

Er zijn twee types groentemessen: een relatief klein exemplaar heeft een sterk maar kort lemmet en de iets grotere versie beschikt over een krachtig lemmet.

Neem je groentemes ter hand bij het prepareren van raapjes, courgette, ui, aubergine of fruitsoorten zoals meloen, mango…

4Chefmes of koksmes

Chefmes of koksmes. Er zijn twee benamingen voor hét belangrijkste mes in je keuken. Deze ware allrounder is de geknipte partner voor praktisch al het snijwerk in je keuken: hak en versnijd met je chef allerlei soorten vlees, vis en groente.

Dit type mes heeft een breed en stevig lemmet, een gladde snede en kan in verschillende maten uitgevoerd worden.

Een standaard koksmes meet 20 cm maar de lemmeten kunnen in principe variëren van 16 tot 25 cm.

5Santoku

San to ku. Letterlijk 3 voordelen: met dit Japans mes verwerk je zowel vlees, vis als groente. Het is vergelijkbaar met het Westerse chefmes, een universeel keukentool.

De Santoku heeft een krachtig, breed lemmet en vraagt een iets andere snijtechniek. Zo snijd je recht naar beneden en wordt het mes telkens van de snijplank genomen. Vaak merk je kuiltjes op het lemmet op, deze hebben anti-kleefeigenschappen.

Een duidelijk kenmerk van deze Japanse alleskunner, is de afgeronde tip: deze loopt op een paar cm van het puntje schuin af van de rug naar de snede toe.

6Vleesmes of trancheermes

Een vleesmes oftewel trancheermes, wordt uitgenomen om grote stukken vlees aan te snijden zoals een ham, rosbief…

Met het lange, scherpe mes snijd je plakjes, zo dun of zo dik als je zelf wilt.

Vaak wordt een vleesmes in combinatie met een vleesvork gebruikt.

7Fileermes

Dankzij dit type mes kan je vlot langs het bot of been van een stuk vlees snijden of perfect een vis gaan fileren. Dit is echter een techniek die je onder de knie moet krijgen.

Een typisch fileermes heeft een lang en slank lemmet dat flexibel is om fijn werk te leveren.

8Broodmes

Een broodmes snijdt met gemak doorheen een harde broodkorst of baguette met zachte binnenzijde zónder hard te moeten duwen of het brood te pletten.

Het gekartelde lemmet snijdt snel je pistolets open en is ook handig voor fruitsoorten zoals ananas en watermeloen. Je merkt telkens een stevig, lang en gegolfd lemmet op met ofwel een kunststoffen of houten greep.

De standaard afmeting ligt rond de 20 à 23 cm.

9Oestermes

Om oesters te openen gebruik je best een gespecialiseerd mes.

Idealiter heeft een oestermes een kort, krachtig lemmet dat niet té scherp is; het is in feite meer een priem dan een mes.

Soms is dit mes voorzien van een schild om een wonde te voorkomen als je uitschiet.

10Uitbeenmes

Het uitbeenmes werd speciaal ontworpen om vlees en gevogelte te ontbenen. Ook het onthuiden van vlees en het wegsnijden van pezen of vet behoort tot diens takenpakket.

Het uitbeenmes lijkt wat op een fileermes maar heeft vaak een lichte kromming en is niet zozeer flexibel. Wél is het uitbeenmes goed wendbaar dankzij zijn slank en lang lemmet.

11Kruiden- en hakmes

Met een omvangrijk kruiden- en hakmes in de lade word je vast specialist in het groenten fijnhakken! Met een haksnijbeweging krijg je immers in een mum van tijd de ingrediënten op je plank fijn. Het breed lemmet doet daarbij handig dienst als kruiden- en groentenopschepper.

Een hakmes oftewel groentemes, wordt gekenmerkt door een robuuste, krachtige look met een rechthoekig en breed lemmet. Het mes vertoont een lichte ronding.

12Kindermes

Zelfs de kleinsten onder ons komen in bewondering te staan voor fantasierijk gebak, kleurrijke groenteschotels en op smaak gebracht vlees.

Neem geen risico en stop je mini-chefs een veilig kindermes in de hand. Zo ben je gerust wanneer ze je een hand in de keuken helpen.

Dit type messen hebben eerder een stompe top, zijn speciaal ontworpen voor de kleine kinderhand en zien er bovendien leuk uit!

13Kaasmes

Voor veel soorten kaas bestaan er véél types messen. Kies er exemplaren uit voor harde kazen, jonge en belegen kazen, schil plakjes af met kaasschaven of- krullers…

We gebruiken een kaasmes om efficiënt onze favoriete kaas te serveren en te presenteren. Een traditioneel kaasmes herken je door diens gekromd en gespleten uiteinde om de kaas op te prikken.

14Tomatenmes

Het tomatenmes mes is nuttig voor ingrediënten met een stug of harder exterieur en zachte binnenkant. Tomaten zijn hier het beste voorbeeld van.

Net zoals bij een worst- of broodmes maken de zaagtanden van het vaak gekarteld lemmet mooie, flinterdunne schijfjes zonder bijvoorbeeld het vruchtvlees van een tomaat te schenden. Vaak heeft een tomatenmes een gespleten uiteinde.