Stap 1 – Goede voorbereiding voor pannenkoeken
Hoe verser de producten voor je beslag, hoe beter de smaak van je pannenkoeken.

Maak je pannenkoekenbeslag op voorhand klaar en laat het afgedekt even rusten in de koelkast.

Let op: doe geen suiker in je beslag. Zo voorkom je dat je pannenkoeken aanbakken. Suiker heeft namelijk de neiging om te karamelliseren. Het is beter om suiker op de pannenkoeken te strooien wanneer ze klaar zijn.

Wil je helemaal op zeker spelen? Voeg een beetje olie of gesmolten boter toe aan je deeg.

Stap 2 – Het geschikte gereedschap voor pannenkoeken

Wil je een mooi egaal gekleurde én krokante pannenkoek vol smaak? Dan kies je best voor een dikke, roestvrijstalen pannenkoekenpan. Een pan met antikleeflaag is een eenvoudig alternatief, let er wel op dat je dan enkel siliconen of houten keukentools gebruikt.

Stap 3 – De juiste temperatuur om een pannenkoek te bakken

Verwarm je pan op 70 à 80% van het totale vermogen van je kookplaat

Gebruik op inductie zeker niet de boosterfunctie. Doe je dat wel dan kan het deeg verbranden in het midden van de pan.

Vet je rvs pan in met voldoende boter. De pan is op temperatuur zodra het schuim van de boter wegtrekt. Verwijder de overtollige vetstof en … bakken maar!

Om een bakpan met antikleeflaag in te vetten gebruik je best arachideolie of gesmolten boter. Smeer de vetstof in een dun laagje uit over de pan. Dat lukt het makkelijkst met een keukenkwastje.

Stap 4 – Temperatuur stabiel houden

Je eerste pannenkoek kan mislukken. Dat is niet erg. Ga door. Pannenkoeken bakken is iets dat je in de vingers moet krijgen. De kunst is om wat te ‘spelen’ met de stand van het vuur, zodat je pan een continue temperatuur aanhoudt. Hoe dikker je pan, hoe eenvoudiger dit is.

Stap 5 – Hoe onderhoud je je pannenkoekenpan?

Klaar? Laat de pan even afkoelen en week ze dan in een sopje van warm water met afwasmiddel. Daarna krijg je ze zo weer schoon met een zacht sponsje. Onze pannenkoekenpannen kunnen in de vaatwasser. Toch bevelen we handwas sterk aan. Vaatwasserproducten worden namelijk steeds agressiever en kunnen het aluminium dat deel uitmaakt van de bodem aantasten.

Koos je een pannenkoekenpan met een antiaanbakaag? Voor het optimale behoud van de antikleefeigenschappen dien je de pan na elk gebruik vetvrij te maken. Gebruik hiervoor een sopje van warm water met afwasmiddel en vermijd de vaatwasser.

Stap 6 – Overtref jezelf en maak een lekker kunstwerkje

Ben je gewoon om pannenkoeken te bakken in een antikleefpan? Probeer dan eens een roestvrijstalen pan. De eiwitten en gluten stollen en karamelliseren beter op dat rvs oppervlak, met een heerlijke smaak tot gevolg. Een echte aanrader en dankzij bovenstaande tips makkelijk haalbaar.

Klik hier om producten in te laden

Reageer