onderhoud koelkast

Regelmatig je koelkast en/of diepvriezer in de keuken een grondige schoonmaakbeurt geven, is niet alleen hygiënisch, ze zullen ook beter en langer hun werk doen.

1. Haal je koelkast leeg en schakel hem uit

Als je de koelkast wil reinigen schakel je het toestel eerst uit. Haal al je voedingsmiddelen eruit, en verwijder de groenten- en fruitladen uit de koelkast.

2. Reinig met lauw water en afwasmiddel

en laat ze een poosje weken in warm water met afwasmiddel. Maak nu alle oppervlakken van de lege koelkast schoon met wat warm water en een ontvettingsmiddel of schoonmaakproduct.

3. Verwijder ijs van de wanden

Wie geen diepvriezer heeft met No Frost zal regelmatig het ijs van de wanden moeten verwijderen. Doe dit eenmaal per maand, want bij elke toename van de laag ijs gaat het energieverbruik van de diepvriezer of koelkast de hoogte in.

4. Controleer de afvoer voor het condenswater

Vergeet niet te controleren of de afvoer voor het condenswater verstopt zit!

5. Controleer ook het rubber van de deuren

Check ook even de deurrubbers: je kan deze iets openvouwen zodat je alles goed schoon kan maken. Zijn er barstjes of scheuren dan vervang je best het rubber, omdat er anders koude uit de koelkast zou kunnen ontsnappen.

6. Hou het rooster vrij van stof

Belangrijk is dat je het rooster achteraan de koelkast of vriezer vrij houdt van stof. De lucht moet achteraan het toestel vrij kunnen circuleren. Zoniet zal dat ook hier nadelig zijn voor het energieverbruik.

7. Zet de koelkast op maximaal 4 graden

Zet hierna de koelkast terug aan en regel de thermostaat af tot je een temperatuur van maximaal 4°C bereikt. Nu kan je al je voedingsmiddelen terugzetten.

Reageer